Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On May - 1 - 2013

În cadrul unei societăţi normale, cetăţenii iau parte la procesul de luare a deciziilor, se informează cu privire la chestiunile care îi privesc şi solicită autorităţilor să ia deciziile pe care le consideră necesare. Participarea cetăţenilor conferă calitate şi transparenţă actului de guvernare.

În ultimul timp, dezbaterea publică concentrează teme importante pentru viitorul pe termen mediu şi lung al societăţii noastre. Una dintre ele este şi modificarea Constituţiei, legea fundamentală care consemnează principiile de bază ale organizării statului, drepturile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor. Ne-am propus să prezentăm în articol câteva instrumente prin care cetăţenii cu spirit civic, interesaţi de bunul mers al societăţii româneşti se pot implica în viaţa politică şi în procesul de luare a deciziilor.

fcForumul Constituţional reunește organizațiile societății civile, cetățeni, universități, comunități locale, precum şi alte organizații interesate și activează în colaborare cu Comisia Parlamentului de revizuire a Constituţiei României.

Forumul Constituţional este deschis tuturor cetăţenilor români şi reprezintă un mijloc de implicare directă a acestora în procesul de revizuire a Constituţiei. Puteţi participa la Forum prin diverse modalităţi:

  • Trimiţând propunerile de revizuire către Forum;
  • Exprimând opinii şi implicându-vă în dezbaterea pe marginea revizuirii Constituţiei în cadrul forumului deschis pe site;
  • Participând la dezbaterile publice.

Dezbaterile publice din cadrul Forumului Constituţional vor fi organizate pe trei axe tematice :

  • axa teritorială: întâlniri la nivel local, judeţean şi regional în fiecare judeţ
  • axa tematică: dezbateri cu specialişti şi organizaţii din domenii diferite
  • axa academică: principalele teme ale revizuirii Constituţiei vor fi dezbătute de specialişti în drept public şi constituţional

Cei interesaţi de participarea la aceste dezbateri sau de evoluţiile din cadrul procesului de revizuire a Constituţiei pot accesa pagina oficială a Forumului Constituţional.

O altă modalitate de implicare în viaţa publică este oferită de Alianţa pentru o Românie Curată (ARC) şi Societatea Academică din România (SAR) care au prezentat Ghidul Voluntarului pentru Buna Guvernare, un manual care ne învaţă cum să monitorizăm, în mod direct, demnitarii şi instituţiile publice româneşti.

Ghidul Voluntarului pentru Buna Guvernare este practic un instrument pentru participarea şi implicarea cetăţenilor în sistemul politic, pentru responsabilizarea actorilor politici şi transparentizarea instituţiilor de stat.

În cadrul evenimentului Toolkit pentru Buna Guvernare, studenţi, jurnalişti, bloggeri sau voluntari au aflat cum pot ajunge la informaţii de interes general despre activitatea instituţiilor care administrează bani publici, care este rolul lor în prevenirea fraudelor şi faptelor de corupţie sau care sunt instrumentele pentru urmărirea banului public.

De asemenea, participanţilor li s-a pregătit un training complex dedicat bunei guvernări în universităţi şi în utilizarea fondurilor europene. Studenţii au aflat de la experţi, informaţii practice referitoare la modul în care funcţionează transparenţa universitară, care sunt informaţiile pe care universităţile trebuie să le facă publice din oficiu, cum pot folosi legislaţia în vigoare pentru a monitoriza respectarea drepturilor studenţilor sau cum pot aplica ei înşişi procedurile de identificare a plagiatului.

ghidul voluntarului buna guvernareGhidul Voluntarului pentru Buna Guvernare prezintă câteva instrumente eficiente şi răspunsuri pentru implicarea activă în viaţa politică:

  • Ce informaţii sunt publice din oficiu?
  • Cum se face o cerere pentru informaţii de interes public
  • Ce trebuie să ştii pe scurt despre legea achiziţiilor publice
  • Ce sunt conflictele de interese şi declaraţiile de interese?
  • Ce este o politică publică şi cum trebuie să fii implicat?
  • Cum se face o petiţie online
  • Cum se face o sesizare penală

Alianţa pentru o Românie Curată este o mişcare civică deschisă oricui, persoane sau organizaţii, ONG-uri, sindicate, firme, instituţii, care promovează principiile bunei guvernări şi e dispus să investească muncă voluntară sau sprijin pentru voluntari care promovează această idee. Obiectivul principial este de a implica societatea civilă în creşterea impactului luptei anticorupţie.

Ghidul Voluntarului pentru Buna Guvernare poate fi consultat aici.

Surse foto: www.romaniacurata.ro ; www.gandul.info
Surse info: www.romaniacurata.ro; www.sferapoliticii.ro

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu