Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea Teodor On April - 25 - 2013

Marius Berescu este unul dintre oamenii frumoși despre care nouă ne place să scriem – genul care se implică mai presus de sine, nonconformist, fiind interesat nu numai de propria 270398_10150708570455096_3371793_ndezvoltare, ci și de educarea tinerilor și care crede cu tărie că orice vis poate fi realizat.

După cățiva ani de studii și muncă în străinătate, Marius a decis să se întoarcă în țara lui natală, unde interesat de a le oferi tinerilor un suport de dezvoltare profesională și personală, a pus bazele organizației Support 4 Youth Development, cu sediul în Cluj-Napoca. Organizația își concentrează eforturile asupra activităților cu obiective clare, cum ar fi dezvoltarea, susținerea și consolidarea de consiliere, informare și formare procesele de generare țintă, într-un context european.

Blogunteer a avut ocazia să stea de vorbă cu Marius despre dezvoltarea tinerilor si obiectivele sale, cât și ale organizației înființate de el iar, printr-un interviu, el ne povestește mai multe despre implicarea sa.

Spune-mi despre câteva proiecte ale organizației Support 4 Youth Development.

Proiectele noastre sunt diverse, fiecare având un scop educativ,de promovare a valorilor, a tinerilor sau a comunității. Accesând fonduri predominant prin Tineret în Acțiune, de-a lungul timpului am organizat internship-uri, cu scopul de a lupta contra stereotipurilor pe care unii le au despre țara noastră sau diverse traininguri.

268366_10150310779777835_6959317_nProiectul „Romania Seen Through Your Camera”, un proiect menit să lupte în mod direct cu stereotipurile şi prejudecăţile despre români şi România la nivel european, cu precădere în acele state care au dezvoltat pe parcurs o imagine distorsionată în media despre România şi cetăţenii acesteia. Concret, proiectul își propune cinci ediții, în care se vor aduce tineri din diverse țări europene, cu scopul de a promova o Românie reală, văzută şi descoperită chiar prin ochii străinilor (în mod direct), dincolo de prejudecăţile şi stereotipurile pe care aceştia le au despre români şi România.

Un alt proiect, ”Mai mult antreprenoriat”, proiect care are ca scop încercarea de de diminuare a procentajului somajului în rândul tinerilor. Scopul proiectului este nu doar sa dezvolte diverse abilitati ce pot fi folositoare in gasirea unui loc de munca, ci si anumite competente specifice pe masura ce tinerii inteleg conceptul de cultura si educatie antreprenoriala, termeni care nu sunt foarte promovati in Romania. El este destinat celor cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, are loc în Cluj-Napoca,durând 6 luni și desfăsurându-se în 3 etape.

Un alt proiect este „Healthy Appetite!”, prin care am dorit să oferim o sursă de informare cu privire la importanţa unei alimentaţii sănătoase, şi o alternativă la industria fast-food în care trăim în prezent. Activitatea principală a proiectului a constat într-un schimb de 26 de tineri din 5 ţări europene. Participanţii la acest proiect şi beneficiarii indirecţi ai proiectului, au avut astfel posibilitatea de a dobândi abilităţi şi deprinderi de combatere a unei alimentaţii nesănătoase, şi de a experimenta prin mijloace proprii un stil de viață sănătos.

La finalul proiectului am realizat o carte de bucate tradiționale din toate cele cinci țări – despre aceasta puteți citi pe site-ul proiectului.281840_10150328314717835_728013_n

Cum s-a dezvoltat Support 4 Youth Development în timp? Referitor la reacția tinerilor, au fost dornici să se implice?

În primul rând, noi nu am făcut niciodată recrutări. Numărăm12 membri și 20 de voluntari, care s-au implicat treptat. Referitor la reacția tinerilor, mulți sunt dornici să se implice în proiectele propuse de noi, însă proiectele noastre sunt mai cunoscute la nivel european, decât la nivel local, mai ales ca foarte multe propun schimburi de tineret.

Vorbește-mi despre asociație la nivel personal – cum te-a influenţat, cum crezi că te-a schimbat experienţa, ce au însemnat pentru tine oamenii pe care i-ai cunoscut?

Am învățat ce înseamnă oamenii,  respectul, aprecierea, cum să te comporți, ce exemple să dai, mi-am exersat abilitățile de project manager și am învățat ce înseamnă asta în viața reală, ce înseamnă să realizezi un proiect, ce înseamnă oamenii din jur, cât contează să ia atitudine, să aibă o părere bine dezvoltată și documentată. Concret, m-a făcut mult mai conștient despre cine sunt, m-a făcut să îmi cunosc potențialul.

Mi-ai vorbit despre atitudinea ta față de diverşi oameni – cum crezi că ar trebui să se comporte un adevarat lider?

Adevăratul lider, este un lider conștient de nevoile tale și de necesitățile oamenilor din jur, te face să schimbi ceva la tine. Un lider casino online nu are neapărat nevoie de carismă, ci de un vis puternic. El nu se naște, se formează pe parcurs, învață să convingă, să fie încrezător. Un lider trebuie să scoată ce este mai bun din membrii echipei lui, fiind conștient de potențialul fiecăruia.

După cum spui, ai lucrat și cu foarte mulţi tineri, care au fost implicați în proiecte. Care este părerea ta despre tineretul din țara noastră?

Cred că sunt foarte multe categorii de tineri, iar ei sunt neomogeni, ca să zic așa. Dacă înainte aveau preocupări mai concrete și poate, mai ușoare, problema cu unii dintre ei în ziua de astăzi este că unii nu ies din aria lor de confort. O altă problemă ar fi lipsa de respect și nu neapărat față de ce este în jur, ci lipsa de respect față de propria persoană.

Sunt mulți tineri capabili, însă unii trăiesc drame pentru că nu sunt susținuți, de aceea sunt puțini care chiar au vise.

Un alt aspect important pentru tineri, este felul în care ei își aleg modelul. Problema în zilele noastre este că nu se mai promovează adevăratele modele, cele pozitive, sau cel puțin, ele sunt foarte puțin urmate – nu știm să ne alegem modelele.

Cred că important pentru orice tânăr este să aibă un vis, deoarece ei chiar pot face orice – numai că ei încă nu știu asta. Însă de la a avea o idee și a o pune în practică – aici se pierd mulți, totuși ei trebuie să caute cum ar putea să își atingă idealul, de cele mai multe ori nu este imposibil. Exercițiul de a avea vise, te face să înaintezi, însă e adevărat că atunci când îți faci vise prea mari, e posibil să fii dezamăgit.

Unii dintre ei, deși au vise și ar fi capabili să își afirme aceste vise, pot fi împiedicați de probleme…gen timiditatea, lipsa de informații, mai ales descurajarea venită din partea părinților sau a cadrelor didactice.

Ceea ce împiedică o persoană să își urmărească visul nu este ceva venit din exterior, ci devotamentul față de propria persoană.

Iar despre problema cu părinții este că uneori ei își văd copiii ca pe o proprietate. Însă singurul lucru care îi aparține cuiva de drept este propria conștiință și propriul corp. Faptul că unii părinți tind să aibă prea multă grijă de copiii lor, acest lucru le îi limitează pe tineri, deoarece ei nu vor ieși niciodată din aria lor de confort.

O credință de-a mea este că foarte puțini se nasc genii, inteligența se dobândește. Tinerii pot deveni ce vor. Doar de ei depinde dacă vor face ceva sau nu. Fiecare avem potențialul de a deveni cine vrem – totul este să știm cine. 

 

Mai multe despre Support 4 Youth Development puteți găsi pe site-ul lor oficial și pe pagina de facebook

 

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu