Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Eliza Vaş On March - 24 - 2013
Earth Hour în Bangladesh

Earth Hour în Bangladesh

În anul 2007, filiala World Wide Fund din Australia vine cu iniţiativa de a stinge luminile de pe sediile companiilor şi din casele oamenilor timp de o oră pentru a transmite un mesaj asupra schimbările climatice care ne influenţează viaţa. De la 2 milioane de oameni şi 2000 de sedii de companii, s-a ajuns în anul 2012 la 6950 de oraşe care au petrecut o oră în beznă, celebrând în cel mai simplu mod Pământul.

Anul 2013 a adus o schimbare în conceptul “Earth Hour” astfel încât mesajul campaniei a fost “I will if you will“, cu alte cuvinte “60+“. Practic, cele 60 de minute în care erau închise luminile ar trebui repetate în viaţa de zi cu zi, astfel încât să nu rămână un gest singular, care se întâmplă doar o dată pe an. Susţinătorii “Orei Pământului” au fost îndemnaţi să-şi ia angajamentul de a-şi schimba stilul de viaţă pentru a reduce impactul negativ asupra planetei.

Ora Pământului în lume

Earth Hour în Berlin

Earth Hour în Berlin

Peste 7000 de oraşe din 150 de ţări au răspuns în acest an apelului lansat de către organizatorii Earth Hour. În Libia, de exemplu, unde Ora Pământului se organizează doar pentru a doua oară, susţinătorii au parcurs un drum de 80 de kilometri, din Gharyan către Tripoli pentru a celebra evenimentul alături de conaţionalii din capitală.

Fostul preşedinte al Africii de Sud, Nelson Mandela, şi-a arătat sprijinul prin contul de Twitter, trimiţând mesaje către susţinătorii săi: “Pădurile au fost distruse tocmai din cauza faptului că oamenii au fost atât de dependenţi de ele, din punct de vedere energetic. ”

Pentru prima dată în istoria campaniei, preşedintele Rusiei a hotărât să sprijine mişcarea Earth Hour prin stingerea luminilor din Palatul Kremlin. Astfel, pentru prima dată, Piaţa Roşie din Moscova s-a aflat în beznă. S-au închis luminile de pe Catedrala Sf. Vasile, Muzeul Naţional de Istorie şi de pe “Marele magazin universal GUM”. Ruşii au arătat cum pot avea un impact pozitiv asupra lumii în care trăiesc prin strângerea a 120 000 de semnături pentru a trece în Parlament legea care privea protejarea mărilor împotriva poluării cu petrol.  Pornind de la acea solidaritate, WWF Rusia a adunat 100 000 de semnături, necesare introducerii unor amendamente în legislaţia forestieră.

Earth Hour în Barbados

Earth Hour în Barbados

Dacă Opera din Sidney a fost anul acesta iluminată în verde, pentru a atrage atenţia asupra energiei regenerabile, clădiri faimoase din întreaga lume s-au cufundat în beznă: Turnul Tokyo (Japonia), Taipei 101 (Taiwan), Turnurile Gemene Petronas (Malaezia), Turnul Eiffel (Franţa), Poarta Brandenburg (Germania), Palatul Buckingham (Marea Britanie), Times Square (SUA), Acropole (Grecia), Poarta Indiei, Turnul Burj Khalifa (Emiratele Arabe Unite).

Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon,  a trimis următorul mesaj cu ocazia celei de-a 7-a ediţii a “Orei Pământului”: “Participăm cu o voinţă de nestrămutat în ceea ce priveşte luarea unei poziţii faţă de schimbările climatice. Fiecare are un rol în această ecuaţie: guvernele trebuie să vină cu voinţă politică, oamenii de afaceri pot propune soluţii, iar societatea civilă, cu preponderenţă oamenii tineri, pot pune în practică acţiuni globale. Împreună, ocupându-ne fiecare de sarcina arondată, putem să facem lumină atunci când vine vorba de acordarea unor răspunsuri pentru o lume mai verde şi mai curată. “

Earth Hour în România

Anul acesta, 43 de oraşe s-au antrenat în organizarea de evenimente pentru intervalul orar 20:30-21:30. În urma competiţiei pentru titlul de capitală Earth Hour, Timişoara a fost oraşul câştigător, locul de unde organizatorii au dat startul acţiunii.

Fotor032411214

Sursă foto. 

În Oradea, de exemplu, programul organizat de Rotaract a început la ora 15:00, când a fost amplasat un stand informativ despre reciclare şi colectare selectivă. Localnicii au fost invitaţi la Astroclub Meridian O pentru a observa stelele cu ajutorul telescopului, iar de la ora 20:30 a început un program artistic presărat cu dans contemporan, momente de magie şi Light Painting.

Fotor0324113132

Sursă foto. 

În Cluj-Napoca, Primăria a închis luminile de pe platoul din Piaţa Unirii (Catedrala Sf. Mihail, statuia ecvestră a lui Matei Corvin) şi a sprijinit iniţiativa Asociaţiei Tineretul ONU din Cluj-Napoca de a plasa un mesaj de susţinere pentru ediţia din acest an.

Sursă video. 

În final, dorim să vă îndemnăm către a pune în practică mesajul din acest an  şi anume “60+” prin diferite modalităţi pe care le avem cu toţii la dispoziţie. Să nu uităm că resursele sunt de cele mai multe ori epuizabile şi fiecare gest de-al nostru trebuie să fie dublat de o doză de responsabilitate faţă de Pământul pe care ne desfăşurăm activitatea. Să ne mai luăm din când momente de repaos de la tumultul zilnic şi să ne gândim cât de frumoasă poate fi o viaţă cu un consum responsabil de energie.

Surse foto:

http://earthhourlive.org

http://www.flickr.com/photos/earthhour_global/

http://ora-pamantului.ro/wordpress/

https://www.facebook.com/WWFRomania

https://www.facebook.com/interactoradea?fref=ts

http://siteuldestiri.ro 

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. […] să fim printre cei aleşi pentru a-l promova.  În luna martie, am promovat evenimentul “Earth Hour” organizat de către WWF,  iar în noiembrie şi decembrie ne-am aflat printre promotorii […]

Posteaza un comentariu