Sunt persoanele cu dizabilităţi discriminate pe piaţa muncii din România? – a fost tema dezbaterii publice ”Persoana cu dizabilitate: admisă sau respinsă pe piața muncii? Modele de bune practici în integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilități”, lansate la începutul lunii martie de Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România, AHSR.
”Calitatea CV-ului este ceea ce știi să faci, nu căruciorul în care ești țintuit”, crede Octavian Ilina, fondatorul organizației non-guvernamentale Compatible Solutions.
În aceeaşi notă, Iulian Crăciun, invitat special la eveniment, a încurajat participanții la autonomie, perseverență și încredere în forțele proprii: „Decât să fii mediocru în două domenii, mai bine să excelezi într-unul”, ”[…] pe piața muncii este bine să aplici teoria numerelor mari: trimite 2000 de CV-uri pentru a putea participa la cel puțin 100 de interviuri”.
Dezbaterea a debutat cu prezentarea unor modele reale de reușită din rândul persoanelor cu dizabilități, după care a urmat o sesiune deschisă legată de problematica integrării persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.
În încheiere, Nicolo Della Pupa, inspector în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București a concluzionat: ”Nu există refuz casino online pe piața muncii, refuzul ți-l creezi singur”, iar sloganul-imbold transmis auditoriului a fost: ”Ai reușit, continuă! Nu ai reușit, continuă”.
La eveniment au participat persoane cu dizabilități, beneficiari ai proiectului de inserţie profesională a persoanelor cu dizabilităţi INSERT, iniţiat de ASHR, cât și reprezentanți ai unor instituții publice din Bucureşti şi Prahova.
Dezbaterea publică a fost organizată în cadrul proiectului strategic “INSERT – Construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi din România, în vederea îmbunătăţirii accesului acestora pe piaţa muncii”, cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara 6 – Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.2 – „Îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”, contract POSDRU/96/6.2/S/55474.