Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Eliza Vaş On August - 26 - 2012

În urmă cu ceva timp, am lansat o întrebare pe pagina de Facebook  şi pe grupul de discuţii din cadrul aceleeaşi reţele sociale. Motivaţia era destul de simplă: vroiam să aflăm cum putem face voluntariat în viaţa de zi cu zi prin utilizarea unui număr redus de resurse financiare.

Curiozitatea noastră a dat rezultate, astfel încât în cele ce urmează, vă prezentăm o serie de 10 acţiuni de voluntariat pe care le puteţi face oricând fără să consideraţi ulterior că au necesitat o mare resursă financiară ori chiar temporală.

1. Campaniile Free Hugs  (de Vera I.)

După cum rezultă din denumire, costurile unei asemenea campanii sunt infime, uneori egale cu 0.

Mod de realizare: se formează o echipă de 6-8 oameni, se creează un eveniment pe o reţea socială pentru a face puţină promovare şi se anunţă ziua desfăşurării campaniei. Se pregătesc câteva afişe cu mesajul ales şi se îmbrăţişează oamenii, cu precădere necunoscuţii.

2. Make an origami (de Oana S.)

După cum ştim cu toţii, origami reprezintă una dintre cele mai distractive şi ieftine metode de antrenare a creativităţii. Practic, aveţi nevoie de o coală de hârtie şi puţină imaginaţie. Să vedem cum putem transforma produsul final într-un instrument al voluntariatului.

Mod de realizare: Având în vedere că 2012 este marcat de Uniunea Europeană ca Anul Dialogului dintre Generaţii, puteţi gândi o activitate care să includă tineri şi persoane în etate. Spre exemplu, o vizită din partea unor liceeni la un azil. Aici se poate organiza un atelier de origami, iar cei implicaţi vor putea interacţiona într-o manieră inedită.

3. Desene pe asfalt (de Sebastian C.)

În cazul în care vreţi să faceţi voluntariat într-un mediu dominat de copilaşi, utilizatul cretei poate fi o parte a activităţii.  Desigur, desenele pe asfalt se pretează şi pentru alte acţiuni.

Mod de utilizare: Să spunem că vreţi să faceţi o campanie de sensibilizare în ceea ce priveşte efectele negative ale fumatului. Încheiaţi un parteneriat cu o şcoală primară, căutaţi câţiva simpatici de-o şchioapă care să vă susţină  activitatea şi obţineţi aprobare pentru a desena pe asfalt într-un loc public.

4. Geocaching (de Costin D.)

Pentru acest joc aveţi nevoie de un GPS şi de muuultă creativitate, fiindcă va trebui să ascundeţi diferite comori folosindu-vă de poziţionarea geografică. Veţi fi un fel de Sherlock Holmes cu gadget la dispoziţie.

Mod de utilizare: Împrumutaţi un GPS de la o cunoştinţă şi gândiţi-vă la un traseu, folosindu-vă de site-ul www.geocaching.com . Se poate juca de minune dacă sunteţi implicat într-un proiect de voluntariat centrat pe tineri şi aveţi nevoie de o activitate care să augumenteze coeziunea de grup.

5. Plantarea unui copac (de Cristian H.)

În urmă cu ceva timp am achiziţionat un copăcel ce va purta numele blog-ului nostru de la Asociaţia Mai Mult Verde. A costat exact 10 lei.

Mod de utilizare: Sunteţi o gaşcă de tineri care aţi vrea să faceţi un bine şi nu v-aţi hotărât asupra destinaţiei banilor? Intraţi pe site-ul http://www.maimultverde.ro/sustine şi faceţi cadou un copac…naturii. Pe lângă faptul că va purta numele vostru, reprezintă un dar de preţ pentru generaţia următoare.

6. Flash mob (de Vera I.)

Reprezintă unul din instrumentele promovării non-convenţionale şi se referă la implicarea unui grup de oameni într-o acţiune pentru o durată scurtă de timp (câteva minute, de obicei).

Mod de utilizare: Aveţi un proiect de care vă e mai mare dragul şi nu ştiţi ce mijloace să folosiţi pentru a-l face cunoscut publicului ţintă? Încercaţi să organizaţi un flash mob în care să surprindeţi mesajul campaniei de promovare ori al proiectului în sine. Aveţi nevoie de echipa de proiect şi de câteva elemente pentru a atrage atenţia, precum o coloană sonoră, un dans atipic ori o poziţie în care “să îngheţaţi” pentru scurt timp.

7. Felicitări handmade 

Aveţi nevoie de un carton colorat, nişte elemente de design şi o fundiţă. Scrieţi un mesaj potrivit destinatarului, iar în acest mod veţi face ziua cuiva mult mai frumoasă.

Mod de utilizare: În prezent, sunt internaţi în spitalele româneşti peste 10 000 de copii ce au fost diagnosticaţi având cancer. Ce poate fi mai frumos pentru un copilaş care trece prin nişte chinuri inimaginabile cu tratamentul şi boala în sine, decât momentul în care primeşte o mică atenţie din partea unui necunoscut? Nu e mult, dar e un lucru care arată că ne pasă.

8. O zi cu bicicleta

Ne gândim la protejarea mediului, dar să organizăm şi activitate din care avem şi noi de câştigat, din punct de vedere al sănătăţii. Având în vedere că viaţa de student înseamnă reduceri la anumite servicii, de ce să nu închiriem o bicicletă pentru o zi?

Mod de utilizare: Formaţi o echipă de 3-5 oameni care militează pentru un mediu mai curat. Luaţi câteva coli de hârtie, scrieţi mesaje de susţinere a cauzei voastre şi ataşaţi-le de tricou, iar apoi mergeţi să închiriaţi nişte biciclete de la Cicloteque. Costă exact 10 lei pentru o zi întreagă.

9. Gătiţi pentru un om al străzii

Personal, prefer să le dau de mâncare oamenilor de pe stradă în detrimentul banilor.

Mod de utilizare: Cumpăraţi câteva ingrediente şi faceţi o supă sau o porţie de felul doi pentru o persoană pe care aţi zărit-o cerşind pe stradă. Veţi însenina ziua unui om care credea că nu mai are nicio speranţă, iar răsplata sufletească va fi pe măsură.

10. Colectaţi hârtie

Nu aveţi 10 lei pentru a realiza una din ideile de mai sus? Nicio problemă, colectaţi hârtie.

Mod de utilizare: Împrieteniţi-vă cu nişte firme despre care ştiţi că au un consum mare de hârtie şi oferiţi-vă să-l duceţi la reciclat.

 

După cum vedeţi, voluntariatul nu înseamnă renunţarea la multe resurse proprii pentru a face bine cuiva. Nu trebuie să vă dedicaţi tot timpul liber ori să investiţi mulţi bani într-o activitate. E nevoie de voinţă şi de dorinţa de a fi folositor societăţii. Restul vine de la sine.

Dacă mai aveţi şi alte idei de voluntariat sub 10 lei, împărtăşiţi-le şi celorlalţi la secţiunea de comentarii.

 

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. […] propunem să aruncaţi o privire asupra celor 10 idei pentru voluntariat cu costuri minime. Site-ul blogunteer.ro, proiect al Asociaţiei Young Initiative,  a realizat în vara acestui an o listă a celor mai […]

Posteaza un comentariu