„A servi mai presus de tine insuţi” este motto-ul a mii de rotarieni de toate vârstele din întreaga lume, oameni atât de diferiţi, uniţi totuşi de o pasiune comună : voluntariatul.
Fundaţia Rotary a luat naştere în anul 1905, la Chicago, când avocatul Paul Harris a invitat câţiva prieteni în ideea de a constitui un grup care să se bazeze pe o totală deschidere şi sinceritate a membrilor săi, impunând înca de la început o regulă a nonprivilegiatului: nimeni nu este favorizat în niciun fel.
Cu timpul, Rotary şi-a dezvoltat două ramuri şi anume Interactul, club de voluntariat pentru cei cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani şi, Rotaractul, pentru cei peste 18 ani, ambele cluburi având misiunea de a asigura servicii umanitare.
Pentru a descoperi mai multe, Luminiţa IOANA, preşedintele clubului Rotary Piteşti ne-a răspuns la câteva întrebari despre acest club şi misiunea lui.
Cum definiţi clubul Rotary, în concepţia dumneavoastră ?
Rotary este o organizaţie a oamenilor de afaceri şi reprezentanţi de elită a diferite profesii, care asigură servicii umanitare şi promoveaza standarde etice înalte în toate domeniile de activitate şi stabileşte relaţii de bună înţelegere în comunitate şi între membrii clubului la nivel naţional şi internaţional.
Care consideraţi că este cea mai importantă misiune a acestui club ?
Asociaţie de egali, persoane de caracter, care se bucură de o bună reputatie, lucrând cu profesionişti, lideri ai comunităţilor locale, Rotary promovează idealul de a servi binele public în societate dând dovada de integritate. Cultivarea relaţiilor personale între reprezentanţii diferitelor profesiuni ,meserii şi bresle din comunitate înseamnă recunoasterea valorii oricărei activităţi utile.
Vorbiţi-mi despre câteva proiecte ale clubului de care aţi rămas ataşată.
Unul dintre primele proiecte la care am lucrat efectiv in club a fost SALVAŢI INIMA UNUI COPIL . Proiectul a fost demarat în anul 2009 de Districtul 2241 Romania şi Republica Moldova, sub forma unui parteneriat între ROTARY CLUB Piteşti şi ROTARY CLUB Ramat Aviv, ulterior coordonarea acestuia fiind preluată de RC Iasi 2000. Programul intitulat „Salvaţi inima unui copil”, oferă copiilor suferind de malformaţii cardiace posibilitatea de a fi operaţi gratuit la Spitalul Wolfson, Holon, Israel.
Un al doilea proiect care îmi este foarte drag este Concursul de oratorie organizat de Interact. Anul acesta a avut loc a V- a ediţie a Concursului Naţional de Oratorie Interact, concurs care este Proiect Districtual al Districtului 2241 România şi Republica Moldova-Rotary International. Acesta este un proiect iniţiat de către membrii clubului Interact Piteşti, parte a Clubului Rotary Piteşti, iar anul acesta s-a demarat înregistrarea la OSIM. Cele două teme ale concursului, „2012- Sfârşit sau început“ şi „Imaginaţia ne depăşeşte, cunoaşterea ne limitează“, au fost extrem de interesante, dar foarte bine argumentate şi exprimate în discursul participanţilor
Şi nu în ultimul rând sunt foarte ataşată de Concursul de fotografie în memoriam Cristina Monica Spirescu (de asemenea concurs organizat la nivel districtual) de către clubul Rotaract, care a ajuns la cea de-a treia ediţie.
Ce mi-aţi putea spune despre generaţia nouă – Interact şi Rotaract ? Care consideraţi că este importanţa acestor cluburi în dezvoltarea comunităţii, dar şi în dezvoltarea personală a membrilor cluburilor ?
Existenţa cluburilor Interact si Rotaract este de fapt, principala realizare a Clubului Rotary Piteşti.
Faptul că doi foşti membri Interact, care în prezent sunt membrii Rotaract şi activează în Cluburile Rotaract din Anglia (ţara în care aceştia studiază acum ) au fost aleşi preşedinţi ai clubului spune mult despre calităţile membrilor clubului, recunoaşterea internatională. Este vorba despre Radu Trandafir – Rotaract Manchester şi Dan Andrei Dumitru – Rotaract St.Andrew.
De ce consideraţi voluntariatul a fi important ?
Voluntariatul reprezintă una dintre componentele esenţiale ale cetăţeniei active şi a democraţiei care concretizează valori precum solidaritatea şi nediscriminarea şi, care contribuie la dezvoltarea armonioasă a societătilor democratice. Rotary îşi bazează întreaga activitate pe voluntariat.
Fiind un club cu istorie, unii oameni asociază numele Rotary cu masoneria. Cum aţi comenta acest aspect ?
Este un punct de vedere speculativ, cred eu, Clubul Rotary fiind un club vizibil, cu activitate care se pune în slujba cetăţeanului, fără a exista niciun fel de conexiune cu masoneria.
De multe ori, profanii pot face confuzie între activităţile clubului Rotary şi masonerie. Atmosfera din jurul clubului poate să pară, privită din afară, secretoasă, iar elementele de tradiţie (colanul preşedintelui, clopotul cu care se dă semnalul începerii şi încheierii şedinţei, etc) să dea un aer misterios şi conspiraţionist. Asemănările sunt spiritul camaraderesc dintre membri (deşi în Rotary nu există nici o ierarhie, o funcţie, de pildă cea de preşedinte, nu poate fi ocupată decât pentru un an şi va fi ocupată prin rotaţie de aproape toată lumea – de aici şi numele şi sigla Rotary) şi respectarea unei tradiţii (mai lejera la rotarieni). Nu se depune nici un legământ la intrare, nu datorezi ascultare cuiva şi nici nu au loc ceremonii încărcate de simbolism mistic.