În perioada 6-13 mai 2012, va avea loc în Cluj-Napoca, Simularea Instituţiilor Uniunii Europene, după cum urmează: Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană.
ODAS (Organizaţia pentru Dezvoltarea Afacerilor în Societate) este responsabilă pentru organizarea acestei simulări. În ceea ce priveşte viziunea ong-ului, aceasta se concentrează în următoarele cuvinte: dezvoltarea întregii societăți civile prin promovarea valorilor democratice, a drepturilor cetățenilor și, în special, a libertăților și drepturilor economice prin dezvoltarea de proiecte care să implice membrii ale tuturor claselor sociale și niveluri profesionale.
Proiectul este centrat pe familiarizarea participanţilor cu procesul decizional de la nivelul comunitar. Cu alte cuvinte, pentru o săptămână tinerii vor intra în pielea diplomaţilor, iar la finalul sesiunilor vor fi puşi în postura de a redacta o rezoluţie în ceea ce priveşte fondurile europene, iar produsul muncii lor va fi trimis către Bruxelles.
Pentru a afla mai multe informaţii despre acest proiect, ne-am dus direct la sursă şi i-am luat un interviu coordonatorului, Dragoş Onescu. Ce ne-a spus, puteţi citi în continuare.
1. Ce scop are Simularea Instituţiilor Uniunii Europene?
Proiectul ”Simularea Instituţiilor UE” este un proiect naţional aflat la prima ediție și are ca scop încurajarea participării active a 150 de tineri cu varsta instre 18-30 de ani si familiarizarea acestora cu procesul decizional utilizat între cele trei instituţii europene: Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană.
2. În ce context s-a născut această idee?
Aceasta idee -sa datorat faptului ca în România se simulează lucrările Parlamentul European si nu cele 3 instituții. Am considerat că tinerii au nevoie de proiecte ample care să vizeze cooperarea dintre instituțiile europene.
3. Care sunt aspectele inovatoare ale proiectului în comparaţie cu alte simulări de acest gen?
În primul rând, acest proiect se bazează pe un nou tip de simulare și anume a celor 3 instituții europene. Tinerii învață efectiv cum se lucrează în aceste instituții pornind de la o decizie dezbătută actualmente în Comisia Europeană. În al doilea rând, proiectul încearcă să aducă laolaltă reprezentanți ai instituțiilor europene, lucru care va spori automat calitatea evenimentelor.
4. Care este profilul participanţilor?
Înscrierile sunt deschise tuturor tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, respectiv celor care urmează studii universitare, nivel licenţã, master sau doctorat, indiferent de universitateala care studiază sau de specializarea urmată. Menționez faptul că persoanele care au finalizat studiile universitare, dar care nu au împlinit vârsta de 30 de ani pot participa în cadrul acestui proiect.
5. Cum ai convins instituţiile europene să devină partenere ale ideii tale?
Atâta timp cât ca am ieşit din tiparul existent şi anume o Simulare a Parlamentului European, trecând la un proiect mult mai complex, instituţiile europene au fost deschise în a colabora pentru a duce la bun sfarșit cu o amploare maximă dezideratul propus.
6. De ce ar trebui să participe un tânăr pasionat de procesul decizional?
Cred că sunt mai multe motive pentru care un astfel de tânăr ar trebui să participe şi am să enumăr câteva:
– va avea posibilitatea să aplice cunoştinţele pe care le are într-un mediu specializat;
– va avea posibilitatea să aprofundeze anumite cunoştinţe şi să-şi dezvolte abilităţi practice;
– va descoperi o comunitate de oameni cu aceleaşi preferinţe;
– va contribui la realizarea unei rezoluţii ce va fi trimisa către Bruxelles.
7. Având în vedere că ai menţionat în câteva rânduri de o rezoluţie, aş vrea să ştiu ce finalitate va avea proiectul?
Finalitatea proiectului constă într-o rezoluţie trimisă către cele 3 instituţii europene. În plus, participanţii vor avea ocazia să se alăture unui circuit naţional de dezbateri legate de fondurile europene.
8. Mi-ai putea spune nişte detalii de culise? Ce surprize le-ai pregătit participanţilor?
Participanţii vor descoperi surprizele la faţa locului, dacă am să le dezvălui acum, nu vor mai avea acelaşi impact, aşa că trebuie să vină în Cluj-Napoca pentru a vedea cu ochii lor.
Detalii tehnice:
- Taxa de participare este 170 de lei;
- Formularul de înscriere îl puteţi găsi la următoarea adresă: http://www.simulareue.com/formular-inscriere.php?bcf28326e16a962887d8b3a649166fda
- Detalii despre tema proiectului aveţi aici: http://www.simulareue.com/?page_id=222