Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Vera Iurcu On March - 30 - 2012

Dacă îți place să vezi lumea din spatele unui aparat digital, să surprinzi cele mai mici detalii ale societății în care trăiești, atunci asta e pentru tine!

Ajuns la cea de-a IV-a ediție, Concursul Național Video Art organizat de Colegiul Național „Petru Rareș”, exploatează creativitatea și dezvoltă aptitudinile în cel mai educațional mod posibil, pentru toți elevii de liceu. Fie că doriți să vă construiți o profesie în domeniul multimedia și cinematografie sau pur și simplu sunteți pasionați de arta video, Concursul Național Video Art reprezintă o oportunitate inedită, dinamică și atractivă de exprimare prin artă. Ca și în anii anteriori, concursul este inclus în Calendarul activităților educative naționale – anul 2012, la secțiunea A2. Domeniul cultural-artistic, Arte Vizuale, poz. 25.

Prima etapă a concursului este cea în care participanții își vor trimite pe adresa liceului proiectele de artă video digitală, până la termenul de 7 mai 2012. Se vor trimite proiectele la una din cele două secțiuni ale concursului, film scurt metraj sau spot publicitar, iar în urma jurizării, primele patru echipe clasate vor intra în etapa finală a concursului.

Înscrierea se face împreună cu profesori îndrumători. Această condiție este una esențială, în special datorită faptului că asigură una din cerinţele învăţământului modern – interdisciplinaritatea – şi poate constitui, în acelaşi timp, un reper al activităţii personale. Toţi profesorii implicaţi în coordonarea echipelor vor primi adeverințe de participare, în conformitate cu regulamentul concursului.

Etapa finală a concursului se va desfăşura la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, în zilele de 25-26 mai 2011. Un detaliu deosebit al acestui concurs este că, spre deosebire de alte concursuri specifice, aici nu doar trimiți un film dar, odată intrat în etapa finală, vii cu profesorul coordonator și chiar realizezi un film la fața locului. Astfel, elevii își demonstrează abilitățile artistice și, în același timp, se înlătură orice suspiciuni asupra paternității filmului nominalizat.

Cele două secțiuni de desfășurare a concursului sunt:
Secțiunea Film de scurtmetraj – Cuprinde creaţii cinematografice cu durata de maximum 15-20 minute, în care libertatea de exprimare artistică este totală, elevii ţinând cont doar de alegerea temei în deplină concordanţă cu preocupările şi aspiraţiile vârstei: familia, şcoala, iubirea, călătoria (reportajul turistic), jocul şi joaca, excursia (în grup sau individual), documentarul (teme de interes cultural: artă, literatură, folclor, etnografie etc. Vor fi punctate originalitatea temei alese, valoarea textului literar dedicat şi modul artistic de realizare, ( scenariu, regie, efecte de imagine şi sonore, joc actoricesc, acolo unde este cazul etc.)

Secţiunea Spot publicitar cu impact social – Cuprinde videoclipuri cu durata de maximum 60 secunde, dedicate prevenirii sau sensibilizării în ceea ce priveşte unele aspecte sociale cu implicaţii pentru întreaga societate: (consum de droguri, tutun sau alcool, în rândul tinerilor, delicvenţa socială juvenilă, combaterea sărăciei şi analfabetismului, viaţa comunităţii locale, aspecte inedite, convieţuirea interetnică etc.). Vor fi punctate caracterul mobilizator şi determinant al clipului cât şi valenţele sale cinematografice.

În comparație cu ceilalți ani, anul acesta premiile sunt mult mai consistente. La fiecare secțiune, Premiul I 1000 Ron, iar celelalte în ordine descrescătoare.

Astfel, după cum menționa și profesorul coordonator al întregului proiect, domnul Viorel Ieremie , în cadrul acestui concurs, elevii pot dovedi nu doar calități cineaste, cât și calităţi, poate nerelevate până acum: gustul pentru literatură, muzică, pasiunea pentru actorie, dar şi implicarea în probleme ale societăţii contemporane.

Pentru a citi regulamentul concursului în întregime sau pentru alte detalii suplimentare, accesați pagina oficială: http://www.concursulvideoart.ro/ sau adresa de e-mail: concursul_video_art@yahoo.com.

 

Articole asemanatoare: