Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea-Ioana Niţescu On February - 15 - 2012

 Se bazează pe lege şi promisiune şi prin acţiunile pe care le întreprind sunt un exemplu demn de urmat. Îi caracterizează un puternic spirit aventurier, setea de cunoaştere, dar şi dorinţa de a construi o lume mai bună în care să se dezvolte. Da, vorbim despre Cercetaşii României.

Cum a luat naştere mişcarea cercetaşilor din întreaga lume?
Fondatorul mişcării cercetaşilor din întreaga lume, Lordul Baden Powell, a oferit o alternativă tinerilor de a deprinde însuşiri ce le vor fi folositoare în societate, prin intermediul educaţiei non-formale: spiritul de aventură, lucrul în echipă şi progresul personal, prin forţele proprii.

Cercetăşia în România
Aceste caracteristici se găsesc şi în Organizaţia Naţională a Cercetaşilor din România, încă din anul 1912, când cercetăşia a pătruns pe teritoriul ţării. De atunci şi până acum lucrurile au evoluat, aşa cum era de aşteptat, atfel că acum în România, cercetăşia este privită cu interesul şi respectul cuvenite. În 1993, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“ este singura mişcare cercetăşească din România reprimită în Organizaţia Mondială a Mişcării Scout care numără în prezent peste 28.000.000 membri activi în 216 ţări şi teritorii. În România, peste 2.500 de membri îşi desfăşoară activitatea în 63 de filiale.

Misiunea Cercetaşilor
Misiunea Cercetăşia este în primul rând educarea tinerilor prin mijloace de educaţie non-formală. Apoi, se doreşte construirea unei lumi mai bune, în care oamenii să fie împliniţi ca indivizi şi care să joace un rol constructiv în societate, aceste lucruri realizându-se prin impregnarea ideii că fiecare individ este principalul agent al propriei dezvoltări ca persoană încrezătoare, motivată, responsabilă şi deschisă.

Viziunea Cercetaşilor
Cercetăşia este văzută drept un actor relevant în societatea românească, care contribuie la educarea copiilor şi tinerilor din România şi oferă alternative durabile provocărilor actuale, bazându-se pe valorile şi principiile cercetăşeşti.

Valorile Cercetaşilor
Valorile Cercetaşilor sunt Promisiunea şi Legea. Sprijinirea tinerilor se face cu ajutorul acestui sistem bazat pe principii spirituale, sociale şi invididuale, exprimate prin Promisiune şi Lege.

Principalele evenimente ale Cercetaşilor
Un eveniment important în istoria Cercetaşilor este, fără doar şi poate, Festivalul Luminii.
Festivalul Luminii este, de fapt, festivalul celebrării lucrurilor mărunte din viaţa fiecăruia care ar trebui să aducă micile bucurii zilnice.
Cu o tradiţie ce datează încă din 2004, Festivalul Luminii vine în întâmpinarea realităţii societăţii actuale, cea în care oamenii sunt mult prea preocupaţi de treburile cotidiene, mereu în lipsă de timp pentru a se opri preţ de câteva minute pentru a se bucura de lucrurile simple ale vieţii: zâmbetele copiilor, senzaţia plăcută a vântului care bate, apropierea de alţi oameni şi alte mii şi mii de lucruri mărunte.
Festivalul devine astfel un spaţiu de manifestare artistică a tinerelor talente, într-o atmosferă aparte, creată de zeci de mii de lumânări timp de 2 ore, pornind de la o ideea că luminile de la acest festival reprezintă visele oamenilor cât şi dorinţa de a deveni realitate.
După succesul din 2004 de la Cluj Napoca când un grup de cercetaşi a încercat să amintească oamenilor de fumusețea lucrurile mărunte din viața lor, festivalul a continuat, în 2005, 2006, 2007, fiind foarte bine primit și crescând în timp exponențial, din toate punctele de vedere, de la 200 de lumânări, la mii.
În 2008, apare pentru prima dată ideea, extinderii lui, de la Cluj, la nivel naţional, preluat fiind de cercetașii din 9 orașe.

Privit din alte puncte de vedere, Festivalul Luminii aduce mai multe beneficii în prim plan: pe de-o parte oferă tinerilor implicați o educație non-formală, prin responsabilizarea lor și dezvoltarea abilităților de organizare în cadrul unui eveniment național iar pe de altă parte oferă comunităților locale un eveniment în cadrul căruia tinerii au posibilitatea de a se manifesta prin diferite forme de artă iar participanții se pot deconecta timp de 2 ore, de la problemele și stresul de zi cu zi, bucurându-se de atmosfera creată.

Alte proiecte anuale ale Cercetaşilor: Campania 2% pentru Cercetaşi, Lumina Pacii de la Betleem, Trofeul celor 6 cai  şi camp-urile şi stagiile de formare naţionale.
În principiu, fiecare centru local îşi planifică activitatea aşa că majoritatea activitaţilor naţionale au pornit de la nivel local.

În continuare am stat de vorbă cu Bogdan Pater,  membru în Departamentului International, care ne-a răspuns la câteva din întrebările pe care le-am avut legate de Organizaţia Naţională Cercetaşii României.
1. Eşti de mai bine de 10 ani alături de Cercetaşi. Ce te atrage să continui cu munca ta aici?

Fiecare activitate aduce ceva nou. Chiar daca vorbim de aceeaşi activitate locala pe care o repetăm de 10 ani. Fiecare ediţe aduce momente geniale şi de fiecare data înveţ ceva nou. Iar zâmbetele copiilor de la finalul activităţii îţi dau energie cât pentru un an.

2. Care este cel mai frumos lucru pe care l-ai învăţat alături de Cercetaşi?

Cel mai frumos lucru pe care l-am învăţat la cercetaşi este atitudinea pozitivă. Am învăţat să privesc paharul întotdeauna plin – 50% lichid, 50%gaz. 🙂

3. Promisiunea şi Legea sunt valorile Cercetaşilor. Ne poţi da exemplu de o întâmplare din experienţa ta unde te-ai folosit de acestea?
Promisiunea cercetaşilor nu se referă la situaţii anume. De folosit o foloseşti tot timpul: fie că ajuţi o persoană pe stradă cu indicaţii spre o destinaţie, fie că ajuţi la amenajarea unui spaţiu verde. Dacă ai lăsat lumea mai bună în urma ta, atunci ai respectat promisiunea.

4. Ce pregătesc pentru viitor Cercetaşii României?

Momentan lucrăm pentru ziua cercetaşească din săptamâna de Şcoala Altfel. În urma Jamboreei de vara trecută Ministerul Educaţiei ne-a propus prin doamna Oana Badea, Secretar de Stat, să arătăm tuturor elevilor ce fac cercetaşii.
Vă lansez o provocare vouă, cercetaşilor români. Vă propun ca una din zilele „şcolii altfel” să se desfaşoare în spiritul cercetăşiei. De aceea, ministerul Educaţiei aşteaptă de la voi programul unei astfel de zile. Cred cu tărie că valorile pe care le promovaţi, încrederea în sine, toleranţa, respectul faţă de ceilalţi, conservarea mediului, asumarea responsabilităţilor şi a obiectivelor de dezvoltare personală sunt valori de care au nevoie toţi tinerii noştri”, a declarat Secretarul de Stat.

Iar în 2013 vom sărbatori centenarul cercetăşiei în România, deci fiţi pe fază.

Articole asemanatoare: