Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Roxana Firica On January - 10 - 2012

Cu ocazia împlinirii a trei ani de activitate, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a organizat cea de-a treia ediţie a Galei LSRS pe 6 ianuarie 2012, eveniment dedicat promovării tinerilor români din străinătate cu rezultate academice deosebite. Evenimentul a reprezentat un pas important în consolidarea comunității de studenți și absolvenți români din întreaga lume.

La eveniment au participat: Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României, Domnul Vasile Blaga, Președintele Senatului României și Domnul Teodor Baconschi, Ministrul Afacerilor Externe. La Gală au fost prezente și personalități marcante din domeniile academic, politic, diplomatic, economic, mediatic și al societății civile, printre care: Domnul Academician Ionel Haiduc (Președintele Academiei Române), Domnul Cristian Diaconescu (Vicepreşedintele Senatului României), Doamna Andreea Paul-Vass (Consilierul Prim-ministrului pe probleme economice), Domnul Ambasador Mihnea Constantinescu, Excelenţa Sa Doamna Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei în România, Domnul Florin Georgescu (Prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României), Domnul Ionuţ Dumitru (Preşedintele Consiliului Fiscal), Domnul Vasile Astărăstoaiei (Preşedintele Colegiului Medicilor din România), Domnul Alexandru Lăzescu (Preşedintele Televiziunii Române), Domnul Justin Capră (inventator de renume mondial) şi Domnul Marian Staș (Fundația CODECS).

Totodată, evenimentul a reunit peste 600 de participanţi, studenţi şi absolvenţi români, membri LSRS din peste 30 de ţări. Gala a debutat cu un moment artistic oferit de Tudor Andrei, absolvent al Academiei Regale de la Londra și de Dragoș Dimitriu, student al Academiei de Muzică de la Viena, care au interpretat Balada pentru vioară și orchestră OP. 29 de Ciprian Porumbescu.

Gala a continuat cu discursul lui Sebastian Burduja, Preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate, care a precizat: „Acest eveniment este dedicat tuturor tinerilor români care se disting prin rezultate academice și profesionale atât în țară, cât și peste hotare. Cinstim nu doar un grup restrâns de valori individuale, ci un model de excelență al generației tinere și mai ales o sursă de speranță și optimism pentru România de mâine. În viziunea noastră, Gala rămâne în primul rând o invitație la dialog despre potențialul uman al țării noastre și despre rolul generației tinere în dezvoltarea României pe termen lung.”

În discursul său, Sebastian Burduja a anunţat şi lansarea programului „România Jună 2030. România în 3Decenii”. Această lucrare sintetizează concluziile Forumului România Jună, organizat între 12-14 august 2011, cu sprijinul Băncii Naţionale a României. Volumul prezintă, în premieră, o viziune a tinerilor de dezvoltare a României în orizontul de timp 2030 şi se dorește a fi o platformă deschisă de idei, care pot fi asumate de factorii de decizie din România.

Cosmina Dorobanţu, doctorand la Oxford şi participant la Forumul România Jună, a declarat în discursul său: „Ştim că volumul publicat de noi este doar un pas mic. Dar este important ca o încercare a noastră, a generaţiei tinere, de a porni un dialog despre priorităţile ţării, obstacolele cu care se confruntă şi măsurile care ar trebui adoptate”.

Domnul Vasile Blaga, Preşedintele Senatului României, a adresat un mesaj încurajator: „Dumneavoastră, Liga Studenţilor Români din Străinătate, aţi reuşit un lucru extraordinar pe care politicienii nu reuşesc să-l facă. Aţi reuşit să valorizaţi o calitate pe care, din păcate, o găsim tot mai greu în România în ultimii ani: este vorba de solidaritate şi vă felicit”.

Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României, a susţinut o amplă alocuţiune despre priorităţile naţionale pentru anul 2012, de la reorganizarea administrativă la reforma sistemului de sănătate şi modificarea Constituţiei.

După discursurile invitaţilor de onoare a urmat decernarea premiilor pentru studenţii români cu cele mai bune rezultate în plan academic şi extra-curricular pentru anul academic 2010-2011. Aceștia au fost selectați în două etape, mai întâi de către premianţii ediției trecute și apoi de către un juriu extern format din personalități academice precum: Acad. Ionel Haiduc, Președintele Academiei Române, Raluca-Ioana van Staden, Prof. Univ. Dr. Anton Hadăr, Gabriel Ivan (Education and Science Projects Manager British Council), Monica Calotă (Director al Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP), Katja Lasch (Director DAAD), Gabriela Drăgan (Director Institutul European), Ambasadorul Liviu Bota (preşedinte FUNDAŢIA Marii Negre) şi Fabien Flori (Ataşat în materie de cooperare universitară şi ştiinţifică în cadrul Ambasadei Franţei).

Au fost oferite șase premii şi șapte menţiuni. Marele Premiu a fost decernat Alexandrei Balahur-Dobrescu (Universitatea Alicante, Spania), cercetător post-doctoral la European Commission Joint Research Centre. A absolvit Facultatea de Informatică din Iaşi în 2007 şi în 2011 a primit titlul de Doctor European cu nota maximă (10), fiind autoarea a peste 50 de publicaţii. Vorbeşte fluent 5 limbi străine și este membră în numeroase proiecte europene, naţionale, private şi comitete ştiinţifice de specialitate şi jurnale de prestigiu.

Premiul Studentul Român din Europa – nivel licenţă a fost oferit lui Mihai Leonard Cîrlănaru, (Jacobs University Bremen, Germania), iar premiul pentru nivel post-universitar în Europa a fost acordat lui Marian-Daniel Iordache (Joint Programme între Instituto Superior Tecnico, din Lisabona, Portugalia, și Universidad de Extremadura, Caceres, Spania).

Pentru America de Nord, la nivel de licenţă, a fost premiat Dragoș Ionuț Potîrniche, student la Princeton University, iar la nivelul post-universitar premiul a revenit Sabinei Ştefania Alistar, de la Universitatea Stanford din SUA. Sabina este doctorand în Management Science & Engineering, printr-o bursă oferită primilor 5% dintre studenţi, fiind distinsă cu numeroase premii la cel mai înalt nivel.

Premiul Studentul Erasmus al Anului 2011 a fost acordat  lui Ion Badea, Student al Facultății de Energetică din cadrul Universității Politehnice din București, care a beneficiat de o mobilitate de studiu ERASMUS la Ecole Nationale Supérieure d’Arts et Métiers (Cluny, Franța). Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale a acordat un Premiu Special ERASMUS 2012. Acesta i-a revenit Alinei Marcu, absolventă a Facultății de Jurnalism si Științele Comunicării din cadrul Universității din București, care a beneficiat de o mobilitate de studiu ERASMUS la Universitatea Masaryk din Brno, Republica Cehă.

În premieră, a fost acordat Premiul pentru Studentul Anului în România studentei Mihaela Diana Aldea (anul 4 la Facultatea de Medicină Generală din Cluj Napoca), pentru activitatea de cercetare de excepţie inclusiv în cadrul Institutului Oncologic „Ion Chiricuță”, unde testează combinații medicamentoase capabile să distrugă celulele tumorale.

Cele șapte menţiuni speciale au fost câştigate de: Alexandru Eugen Ichim (Jacobs University, Bremen, Germania), Vadim Radu-Toader (Oxford University, Marea Britanie), Vlad-Petre Glăveanu (London School of Economics, Marea Britanie), Anca Mădălina Farcaș (Oxford University, Marea Britanie), Ramona Todoca (Savannah College of Art and Design, S.U.A.), Tudor Alexandru Dumitraș (Carnegie Mellon, S.U.A.) şi Rareș Vernica (University of California, Irvine, SUA).

Gala a marcat trei ani de activitate a LSRS, pe parcursul cărora Liga a înregistrat o evoluție deosebită pentru sectorul neguvernamental românesc. LSRS a atras peste 6000 de membri de la universități din peste 50 de ţări și a înființat 30 de filiale în întreaga lume.

Obiectivul principal al Ligii este de a apăra şi promova drepturile şi interesele educaționale, profesionale, sociale şi culturale ale studenților și absolvenților români din străinătate, precum și de a sprijini valorificarea contribuției lor la dezvoltarea și modernizarea societăţii româneşti pe termen mediu și lung.

 

 

Articole asemanatoare:

Categorii: FotoReportaj

Posteaza un comentariu