Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Mihaela Truică On November - 26 - 2011

Pe Adela Nedelcu am cunoscut-o de curând la Gala Premiilor Participării Publice 2011, un eveniment ce şi-a propus să aducă laolaltă, să premieze şi să scoată din anonimat cetăţeni obişnuiţi, organizaţii mici sau instituţii publice pentru curajul lor de a lua atitudine  cât şi pentru implicarea directă în schimbarea în bine a comunităţii din care fac parte.

Toată numai un zâmbet, îmbrăcând nelipsitul tricou cu poza lui Andrei,  a cărui poveste a  stârnit întreaga lor mişcare, Adela a urcat pe scena G3P  pentru a ridica premiul pentru proiectul “Andrei”. Implementat de Direcţia pentru Sport şi Tineret Dolj, acesta i-a adus instituţiei  distincţia: „Ambasadorii nonviolenţei – pentru receptivitate şi iniţiativă“.

Marturisesc că nu am aflasem până atunci de povestea lui Andrei, însă tocmai că am fost martora unui entuziasm şi dorinţe extraordinare de reuşită din partea voluntarilor implicaţi, mi-am îndreptat atenţia către Adela Nedelcu, unul dintre oamenii care a făcut posibilă  transfomarea acestei inițiative în realitate.

1.       Când şi cum a luat naştere proiectul „Andrei”?

Proiectul “Andrei” s-a dezvoltat la iniţiativa Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, imediat după crima lui Andrei Goreci, voluntar, înfăptuită în preajma unui liceu din Craiova, când el a intervenit pentru a-l proteja pe un prieten şi a fost ucis în locul acestuia.

 2.       Ce înseamnă mai exact acest proiect şi ce anume îmi poţi spune despre oamenii implicaţi in el şi motivaţia din spatele acţiunilor voastre?

Proiectul “Andrei” trage un semnal de alarmă asupra fenomenului violenţei, iar pe de altă parte, oferă exemple de tineri implicaţi în viaţa comunităţii prin participarea lor la acţiuni de combatere a comportamentelor violente. Oamenii înscrişi în acest proiect sunt persoanele care l-au cunoscut şi l-au iubit pe Andrei, oameni care ştiu că el nu trebuia să moara în felul acesta, oameni care militează împotriva violenţei. Sunt cuvinte mari, dar chiar aşa este! Tinerii se mobilizează imediat într-un proiect/eveniment când ştiu că este vorba de Andrei! Mulţi tineri l-au preţuit pentru hazul lui, frumuseţea, prietenia, devotamentul, bunătatea…

Până în prezent,  proiectul “Andrei” a fost împărţit în două acţiuni: Premiul nonviolenţei “Andrei”, un tip de concurs pentru a răsplăti tinerii cei mai devotaţi voluntariatului prin recunoaştere publică- fiind prima ediţie, premiul a fost acordat chiar lui Andrei, fiind preluat de către familia lui  – şi “Agora nonviolenţei Andrei”, adica inaugurarea unui spaţiu destinat acţiunilor care pledează pentru voluntariat, nonviolenţă, cultura şi sport.

3.       Aş vrea să ştiu cum ai ajuns tu să participi la această mişcare împotriva violenţei  şi mai ales ce parere ai despre evoluţia lui până în acest moment?

Acolo unde este nevoie de mine, intervin fără a ezita! Pentru a încuraja şi alţi tineri să se inscrie la Premiul “Andrei”, m-am înscris şi eu! Iar fiindcă “Agora nonviolenţei Andrei” presupune un spectacol, eu mi-am adus contribuţia în cadrul acestuia ca prezentatoare, cântăreaţă-folk, animatoare. Mă pricep destul de bine la acestea trei şi-mi sunt recunoscute talentele de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret  alături de care am mai colaborat şi înainte la nişte spectacole de promovare a tinerelor talente  desfăşurate în centrul Craiovei, în timpul verilor precedente.

Şi da, da, este vorba numai despre voluntariat! Am participat la toate inaugurările sediilor din acţiunea “Agora nonviolenţei Andrei” de până acum în Craiova, Orşova, Târgu Jiu şi Slatina, dar consider că acesta e doar începutul! Povestea lui Andrei are un impact imens, un mesaj al anti-violenţei care va convinge mulţi tineri să urmeze calea cea dreaptă. Noi lansăm oferta însă avem nevoie şi de ajutor!

 4.       Ştiu de la G3P că sunteţi foarte mulţi tineri voluntari implicaţi în acestă acţiune, tocmai de aceea am să întreb  dacă doriţi să mergeţi mai departe cu proiectul prezent sau dacă deja puneţi umărul pentru altele in viitorul apropiat?

Festivitatea de desfăşurare a premiului “Andrei” se va organiza în fiecare an, deoarece este o metodă de a promova şi de a susţine voluntariatul prin “provocarea” tinerilor din Dolj de a participa la cât mai multe acţiuni voluntare în domeniul civic!

Aşa cum am menţionat mai devreme, dacă vom primi sprijin din partea unor organizaţii din alte oraşe ale României, vom continua să inaugurăm “Agore ale non-violenţei Andrei” cu cea mai mare placere – e o onoare să lucrezi împreună cu Andrei, chiar dacă fizic vorbind, nu mai e printre noi.

Nu numai DJST Dolj ci şi Irina Gruia, o activistă nemaipomenita din Craiova care l-a avut pe Andrei în proiectele sale, a întocmit un proiect complex de combatere a violenţei în rândul tinerilor, care se numeşte “VIOLENŢA UCIDE INGERI”. Astfel, voluntarii înscrişi în acest proiect (majoritatea liceeni) vor merge prin şcoli şi le vor vorbi elevilor despre cazul “Andrei Goreci”, cu scopul de a-i sensibiliza, de a-i face să înţeleaga că violenţa nu este o modalitate de a rezolva un conflict,  ci mai degrabă poate “ucide îngeri”.

 5.       Cum vezi tu voluntariatul, ai mai făcut parte din alte proiecte de acest gen?

Voluntariatul… e ieşit din comun, sincer, nonformal, mă incită, mă ajută să explorez zone noi atât din mediul încojurător, cât şi din adâncul sufletului meu şi a altor oameni, mă umple de energie! În voluntariat, sunt apreciata pentru ceea ce FAC şi pentru ceea ce SUNT, de aceea încerc să nu ratez niciodată ocazia de a mă implica într-o acţiune/proiect de voluntariat atunci când cineva apelează la mine!!

Parcă am mai zis asta odată, nu? Oh, sunt voluntaholic, recunosc… A, da, şi ma cheama Ade! De aceea am şi ajuns să fiu voluntară la mai multe organizaţii ca Centrul de Educare Canină, Crucea Roşie, Aegee, TeamWork, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Centrul Educaţional de Resurse şi Training şi la spectacole organizate în teatre, licee, şcoli, grădiniţe.  De când a murit Andrei, m-am hotărât să mă implic şi în manifestaţii non-violenţă.

Vreau să-i mulţumesc lui Andrei fiindcă datorită lui am ajuns să cunosc persoane alături de care am rămas şi astăzi implicată în proiecte de voluntariat şi  care m-au ajutat să-mi cladesc drumul în viaţă. Deşi sunt o persoană non-violentă, Andrei mi-a influenţat viaţa… Voi incerca să susţin aceste proiecte până la capăt!

Fie că eşti o persoană violentă sau nu, Andrei te va schimba! Depinde doar de tine pe ce cale alegi să mergi!

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu