În perioada 22-23 octombrie, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile a organizat un curs de formare, centrat pe modalităţi de construire a brand-ului personal. Trainer-ul responsabil de livrarea informaţiei a fost Paul Olteanu, specialist în marketing şi public speaking. Participanţii au avut contextul favorabil pentru a afla care sunt paşii necesari identificării publicului ţintă şi a construirii imaginii personale.
“Tinerii au nevoie de modele, în special de modele tinere, pentru că ei sunt dovada vie că poţi izbuti în viaţă încă din anii tinereţii. Mă bucur că am avut şansa de a participa la cursul « Personal Branding » cu Paul Olteanu. Pentru mine, participarea a avut un impact pozitiv şi mi-ar plăcea ca toţi studenţii şi tinerii să asiste măcar o dată la 6 luni la astfel de evenimente. Nici nu-şi pot imagina ce mare este câştigul! Felicitări organizatorilor pentru efortul depus!”, a apreciat Cristina Maria Stanciu, participantă a evenimentului.
De la cursuri de formare la practică nu e decât un singur pas în cele mai multe cazuri, dar în articolul prezent vă punem la dispoziţie 7 paşi pe care trebuie să-i urmaţi atunci când tindeţi spre formarea unei mărci personale.
1. Fii autentic. E important să fii sincer în legătură cu cine eşti. Atât din perspectiva calităţilor cât şi a defectelor, o persoană trebuie să se promoveze aşa cum este în realitate şi nu cum îşi imaginează că este.
2. Fii constant. O persoană care doreşte să-şi construiască un renume, trebuie să păstreze o liniaritate a acţiunilor sale. Pentru că până la urmă, realizările pe care le are îl face să fie cunoscut de către ceilalţi.
3. Fii vizibil. Caută modalităţi şi evenimente în care îţi poţi dezvolta abilităţile, dar în acelaşi timp profită de şansele pe care le ai pentru a-ţi crea un renume. Oamenii nu vor vorbi bine despre tine, decât dacă le dai un motiv să facă acest lucru;
4. Învaţă mereu. Fie că este vorba de un brand ori de o persoană care te inspiră, fii dispus/ă să acumulezi mai multe cunoştinţe despre felul în care oamenii şi produsele/serviciile au ajuns să fie indispensabile vieţii cotidiene;
5. Acceptă critica. Cineva care caută mereu modalităţi de a-şi crea un renume, va fi criticat. Nu o lua la modul personal, ci mai degrabă identifică acele lucruri pe care le poţi îmbunătăţi şi continuă cu aspectele care îţi arată că eşti pe drumul cel bun;
6. Creează-ţi o reţea de contacte. În termeni noi, e vorba de networking. În genere, ne referim la cercurile în care tu te învârţi. Lucrurile stau direct proporţional în acest caz. Cu cât ai mai mulţi oamenii care să te cunoască, şansele ca aceştia să te recomande într-un mod pozitiv cresc.
7. Analizează-te. Care este reţeta succesului pentru tine? Ce te face fericit/ă? Dacă poţi găsi răspunsul la aceste întrebări, înseamnă că poţi găsi şi acele instrumente prin care să-ţi creezi o marcă personală, care să te scoată din anonimat.
Până la urmă, componentele brand-ului sunt valabile şi pentru această situaţie. E vorba despre o identitate vizuală: totalitatea trăsăturilor fizice care te definesc şi o identitate conceptuală ce include componentele personalităţii tale.
Fiecare avem cel puţin un lucru care ne deosebeşte de restul. Al tău care este?