Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Eliza Vaş On September - 25 - 2011

Update: Proiectul s-a înscris în concursul “Pepsi Refresh” şi puteţi să-l votaţi accesând următorul link: https://apps.facebook.com/pepsi-romania/idea/1256 .

Ştiţi când moare o idee? Când nu este pusă în practică. Zilnic, sunt milioane de idei care se nasc în minţile oamenilor creativi şi plini de imaginaţie, dar acestea se duc pe apa sâmbetei, pentru că dintr-un motiv sau altul n-au trecut la stadiul de realitate.

Articolul de faţă este centrat pe o idee, tineri cu iniţiativă şi abilitatea acestora de a pune în practică produsul imaginaţiei lor.

Dacă titlul v-a stârnit interesul şi vă întrebaţi ce reprezintă TimeBank, enunţurile următoare ascund secretul, dezvăluit de către Ioana Zamfir şi Armina Stepan, componente ale echipei.

 

De unde a venit ideea proiectului?

Ioana: De pe un post-it ce stătea lipit pe biroul meu de vreun an. Mai demult, în august 2010, am fost la 5th WYC2010 la Istanbul şi am cunoscut o fata ce mi-a povestit de un proiect de-al ei numit Zumbara. A doua zi, învăţam un avocat indian să danseze samba şi am înţeles că zumbara era o adaptare a ceea ce urma să aflu mai târziu că se numeşte “timebanking”.

Armina: …apoi Ioana mi-a povestit mie şi celorlalţi participanţi de la “Şcoala de Vară” organizată de cei de la VIP despre ideea de a aduce Time Banking în Romania. Mi-a placut la nebunie aşa că proiectul ei a devenit şi al meu. Am zis “hai la treabă!” şi de atunci asta facem. De curând, ni s-au alaturat doi oameni faini, Andrei şi Ciprian, studenţi la Informatică, în Marea Britanie şi care vor dezvolta împreună cu noi platforma online.

 

Ce reprezintă conceptul”TimeBank” şi ce beneficii aduce publicului ţintă?

A: TimeBank cultivă ideea de respect reciproc în general şi de voluntariat în particular. Poţi folosi timpul tău ca mod alternativ de plată. Oferi comunităţii un număr de ore, iar ea îţi oferă la rândul ei, acelaşi număr de ore.
De pildă, vrei să înveţi limba germană, dar ca în cazul oricărui student, bănuţii tăi sunt limitaţi. Găseşti un utilizator pe site care te poate învăţa şi îţi oferă, să zicem, online casino cinci ore din timpul său pentru început. Acum tu poţi da mai departe cinci ore din timpul tău pentru a învăţa pe cineva să cânte la chitară. Şi tot aşa. Oamenii învaţă impreună şi se dezvoltă frumos. Personal şi profesional.

 

Ce vă propuneţi să realizaţi ca echipă?

I: Să creştem mari şi învăţaţi! Ar fi o realizare foarte mare pentru noi să vedem că TimeBank Romania merge atât de bine în online încât să primim fotografii cu oameni din toată ţara care se învaţă tot felul de lucruri unii pe alţii. Ori că fac asta „one on one” ori că vor fi evenimente mai mari.
Cât despre obiectivele de pe hartie, în afară de platforma online, abia aşteptăm să aiba loc evenimentele de lansare. Pe unde şi când, urmează să vă spunem.

 

Timebanking e un concept original sau mai are concurenţă pe piaţa românească?

I: Mai mult adaptat decât “original”. Tatăl timebanking-ului e din SUA şi e un concept mai larg decât ce vrem noi să facem aici. Mai multe informaţii sunt la distanţă de un google search.
Cât despre concurenţa pe piata românească, normal că am facut research serios înainte să văd daca mai erau oameni care nu au aşteptat un an cu ideea pe hartie. Nu am dat de ceva ce ar putea fi considerat concurenţă. Am aflat însă de Incubator 107 si ne place!

 

Cum se pot înscrie oamenii ca şi voluntari?

Simplu. Completeaza un formular online, ne trimit un cv si asteapta apoi un mail de la noi. Pentru mai multe informatii ne gasesc la TimeBank Romania sau pe Facebook.

 

Proiectul de faţă aduce o schimbare în viaţa celor înscrişi. Cu ce speraţi să îmbunătăţească viaţa oamenilor implicaţi?

 

Nu sperăm, ştim sigur că oamenii care se vor implica în TimeBank Romania vor fi oameni mai buni!
Nu va mai exista bariera aceea puternica a lipsei de bani. Vrei să înveţi ceva, pur şi simplu spui că vrei şi cineva te învaţă! E mult mai uşor să economiseşti timp şi în loc să stai la TV o oră,  să-ţi „plăteşti” o oră de chitară.

 

Ce imagine ar trebui să aibă oamenii în faţă când aud de timebanking?

I: Oamenii „mici” fac lucrurile mari!
A: “Prezenta celuilalt e un dar.”- replică preluată de la fondatorul TimeBank,  Edgar Cahn.

 

Banii nu mai reprezintă un obstacol în calea învăţării de acum înainte. Vreţi să învăţaţi cum se face o prăjitură şi ştiţi în schimb să predaţi nişte tips&tricks despre tenisul de masă? TimeBank e soluţia atât pentru un schimb de servicii cât şi pentru stabilirea de contacte şi chiar pentru prietenii noi.

Mai multe informaţii despre timebanking puteţi găsi aici:

“Nu te îndoi niciodată că un grup mic de oameni care gîndesc și sunt dedicați pot schimba lumea. Adevărul e că e singurul lucru ce a salvat lumea pînă acum. “
Margaret Mead, antropolog

Articole asemanatoare:

Un comentariu

Posteaza un comentariu