“Nu exista satisfactie mai mare decat voluntariatul”, crede Ana Arsene, Presedinte Rotaract Pitesti, care in urma cu 4 ani a luat si ea contact cu acest domeniu. Datorita programelor de voluntariat din care a facut parte a avut ocazia sa studieze un an in Brazilia, o experienta pe care nu multi au ocazia sa o incerce, o experienta pe care nu o va uita niciodata. Insa aceasta nu este singura satisfactie pe care i-au adus-o organizatiile nonguvernamentale, iar acum Ana ne impartaseste povestea ei.
1) Spune-mi,pentru inceput, la ce varsta ai intrat prima oara intr-un program de voluntariat si unde.
Am intrat prima oara cand aveam 15 ani, in Clubul Interact Pitesti si uite cum au trecut 4 ani de cand am luat prima oara contact cu lumea voluntariatului. La inceput mi se parea totul destul de inspaimantator pentru ca erau niste copii atat de seriosi, iar mie mi se parea totul o joaca. La ceva timp am devenit secretara clubului si abia atunci am observat ca nu e o munca atat de usoara. Primele satisfactii au venit atunci cand un copil de la orfelinat m-a luat in brate si m-a pupat si mi-am dat seama ca de asta am nevoie si ca vreau sa primesc aceasta rasplata in continuare.
2) Ce te-a determinat sa intrii intr-o organizatie nonguvernamentala?
Verisorul meu. El a intrat in acelasi club cu un an inaintea mea si a tot insistat sa ma duc si eu pana am cedat. Si ii multumesc pentru asta.
3) Ce beneficii ti-a adus sau crezi ca iti va aduce aceasta?
Cred ca cel mai mare castig au fost oamenii pe care i-am cunoscut si am lucrat in acest club pentru ca ei au devenit parte din viata mea, pentru ca suntem o mare familie, in ciuda disputelor pe care le avem din cand in cand. De altfel, acesti 4 ani m-au maturizat foarte mult si m-au ajutat sa vad lumea cu alti ochi, mai buni si mai intelepti.
4) Momentan din ce organizatii faci parte si ce functii detii? Care este rolul tau in aceste functii?
Momentan fac parte din Clubul Rotaract Pitesti, deoarece am implinit deja varsta de 18 ani. Sunt presedintele clublui in acest mandat, 2011-2012. Sincera sa fiu, la inceput, nu am stiut exact ce implica aceasta functie, dar incet, incet, alaturi de echipa mea, invat si evoluez. Eu consider ca datoria principala ca presedinte este sa ii sustin pe membrii clubului, sa ii ajut si sa ii indrum pe cat posibil.
5) Spune-mi cate ceva despre Rotaract.
Rotaract este unul dintre cele 9 programe Rotary International elaborate pentru a ajuta cluburile si districtele să-si atingă obiectivele de ordin social în comunitătile lor . Este o parte a unui efort global de a aduce pace si intelegere internationala intregii lumi; este o organizatie apolitica si nondescriminatorie.
6) Am inteles ca datorita clubului Rotary ai facut parte dintr-un program schimb de experienta si ai studiat un an in Brazilia. Cum te-a influentat aceasta experienta si ce ai invatat din ea? Crezi ca experienta ta din Brazilia iti ofera puncte in plus pe viitor fata de altii?
Da, in anul 2009-2010, datorita clubului Rotary am avut ocazia sa plec pentru un an de zile in Brazilia. Am stat in orasul Londrina, in statul Parana. A fost o experienta incredibila pe care nu o voi uita niciodata si le sunt profund recunoscatoare celor din Rotary pentru ca mi-au oferit aceasta sansa. Am locuit la 3 familii, cate 4 luni in fiecare familie. Desi pentru mine va ramane cea mai frumoasa amintire, a avut si partile ei mai putin placute pentru ca nu e tocmai usor sa pleci singura in celalalt capat al lumii, sa stai in casa cu niste oameni pe care nu ii cunosti, diferiti de tine si cu alte obiceiuri. Am castigat in primul rand 5 surori, 2 frati, 3 mame si 2 tati, pentru ca ei au fost familia mea pentru un an de zile si ii iubesc asa cum imi iubesc familia biologica. Am castigat multi bunici, pentru ca cei din Rotary de acolo erau mai in varsta, dar m-au primit cu atata caldura si atata dragoste… Am castigat de asemenea si multi prieteni. Dar cred ca cele mai valoroase lectii pe care le-am primit au fost sa apreciez ceea ce am si sa imi iubesc tara. Nu stiu daca pot spune ca imi ofera puncte in plus fata de ceilalti, dar niste amintiri incredibile si o experienta pe care unii nu o traiesc o viata intreaga, sigur o am in plus fata de ceilalti. Pe mine aceasta experienta m-a facut sa am mai multa incredere in mine si sa imi demonstrez ca pot sa fac orice imi propun.
7) Spune-mi,te rog,despre cateva proiecte ale clubului Rotaract.
Momentan, clubul Rotaract Pitesti are in delurare proiectul “Toamna se aduna hartia” care se desfasoara in mai multe institutii de invatamant din orasul Pitesti. Scopul nostru este sa strangem cat mai multa hartie pentru a o recicla si astfel sa ne alaturam acestei lupte pentru salvarea mediului.
Cel mai important proiect al nostru, consider ca este Concursul de fotografie “Monica Spirescu” ce se va desfasura si anul acesta in luna martie. Acest concurs este dedicat colegei noastre ce a plecat dintre noi in urma cu aproape 2 ani, ea fiind pasionata de fotografie. De asemenea, dorim sa infiintam si un grup de debate in orasul nostru.
Un alt proiect important ar fi “Books to share” pe care l-am realizat impreuna cu clubul Rotaract Manchester. Cei de acolo au strans carti in limba engleza din toate domeniile si le-au trimis in mai multe orase. Noi am primit 3 paleti, iar dupa selectarea cartiilor, au fost donate o parte Biblotecii Judetene “Dinicu Golescu”, si urmeaza sa fie donate si catre liceele si universitatiile din oras.
Cartile se gasesc deja in rafurile biblotecii, deci puteti sa va duceti si sa va bucurati de mai multe carti in limba engleza.
8) Alte training-uri la care ai participat datorita Clubului Rotary?
Datorita clubului Rotary am participat la conferintele districutale ale clubului Interact de la Resita si Pitesti si in luna iulie la PETS, la Sibiu, fiind un training pentru presedintii si secretarii cluburilor Rotaract.
9)Ce importanta crezi ca are voluntariatul pentru tinerii din ziua de azi ?
Am fost surprinsa placut sa vad ca tinerii se implica din ce in ce mai mult in actiuni de voluntariat. Cred ca incep sa realizeze ca oamenii au nevoie de ajutorul lor si ca pot face ceva sa schimbe lumea. Desi pare destul de pompos « sa schimbe lumea », eu cred ca pot sa fac acest lucru. Eu si oricare tanar ce se implica in actiuni de voluntariat. Daca vrei sa schimbi ceva, trebuie sa incepi cu tine ; vrei sa nu mai fie copii maltratati, de exemplu, fa tu ceva pentru asta. Si daca ai schimbat o viata, ai schimbat deja o intreaga lumea, lumea acelei persoane.
10) Alte adaugari?
Iti multumesc ca te-ai gandit la mine si sper ca ti-am raspuns la intrebari destul de clar si ca m-am rezumat la ce era mai important. Mie imi place sa vorbesc mult, cateodata prea mult…. Si pentru cei care vor citi acest post : daca aveti vreodata ocazia sa fiti voluntari, nu ezitati pentru ca nu exista satisfactie mai mare !
Am niste intrebari: ma pot inscrie ca voluntar chiar daca am peste 18 ani? 20 mai exact,din cate am vazut la interact pitesti sunt mai multi elevi de liceu.Iar rotaract club e tot ceva legat de vountariat?e separat de interact? poate ma pot inscrie in rotaract club,
Bună Ștefan.
Nu credem că vârsta este un criteriu de selecție în ceea ce privește acceptarea ta voluntar. Îți sugerăm să contactezi echipa Interact Pitești pentru a obține toate informațiile care te interesează.