Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On August - 15 - 2011

Articol Povestea Ta – Autor: Bogdan Pater

Intr-o activitate unica, doi reprezentanti din 67 de tari prezente la Jamboreea Mondiala au participat la o simulare a unei sesiuni ONU pe tema schimbarii climei.

Pe baza unor pozitii pregatite dinainte de diferite tari, cercetasii au discutat, negociat, decis rezolutii si au votat amendamente cu mult entuziasm si dedicatie.

 “Sa nu va indoiti niciodata ca un grup mic de oameni decisi si devotati pot schimba lumea”, declara Marcel Ledjou, membru al Comitetului Scout Mondial, multumindu-le participantilor la simulare. Nimeni nu poate nega devotamentul cercetasilor. Timp de 12 ore au practicat diplomatia in timp ce au invatat despre problemele de mediu din toate colturile lumii.

O simulare ONU este des intalnita in multe scoli din lume, dar participantii trebuie sa pretinda ca sunt din anumite tari straine. Acum, participantii si-au reprezentat propria tara. Pozitiile tarilor au fost condensate in cateva puncte esentiale si impartite la diverse cauze si grupuri de lucru pentru fiecare tema. Dupa o sesiune de deschidere, participantii s-au impartit in grupuri de lucru pentru a discuta actiunile sugerate si pentru a redacta rezolutiile.

 “Deciziile care vor iesi ne vor da posibilitatea de a reprezenta acesti tineri intr-o discutie globala”, a declarat Karin Ahlback, membru al Comitetului Scout Mondial, adaugand ca “este esential ca parerile tinerilor sa fie auzite in aceasta diiscutie”.

In grupurile de lucru, facilitatorii au ghidat participantii pe parcursul discutiilor despre actiunile pe care voiau sa le intreprinda. Au aparut diferite variante care au fost analizate ca fezabilitate si importanta. Multe au fost imbinate, unele au fost retrase. Odata ce grupul cadea de acord asupra unui draft, se trecea la partea de lobby. Participantii si-au prezentat ideile, incercand sa castige cat mai mult sprijin.

Dupa ce au discutat si amendamentele, participantii s-au reunit in sala mare pentru o ultima sesiune plenara. Inainte de fiecare prezentare au avut loc scurte discursuri. Idealismul s-a imbinat cu realismiul in timp ce delegatii evidentiau dificultatile pe care unele tari le vor avea in a urma unele actiuni din rezolutii. In final, 9 din cele 14 rezolutii gandite au fost adoptate.

 “A fost extraordinar sa vezi copii avand atatea de spus si atatea cunostinte despre schimbarile climei. Felul in care au negociat si dezbatut fiecare rezolutie cred ca ar trebui sa fie un exemplu pentru membrii din adevaratul ONU” spunea la final Jo Deman, Comisarul International din Belgia, dupa ce a prezidat dezbaterea. “Este un mod foarte bun pentru tineri sa vada cum functioneaza in realitate mecanismul de luare de decizii” a adaugat Imse Nilsson, membru in Board-ul European Youth Forum, facilitator al simularii.

  Bogdan Pater

 

Articol scris de Bogdan Pater in cadrul programului Povestea Ta al Blogunteer.ro .

 

Alaturi de acest succes la acest eveniment, cercetasii din toata lumea se pot mandri, de asemenea, si cu rezultate impresionante la invatatura, pentru ca se stie deja ca: “Cercetasii au atat la nivel mondial cat si la nivel national un program educativ de mare calitate”. Ca dovada in acest sens, stau rezultatele de anul acesta de la examenul de Bacalaureat, unde 93% din cercetasii au trecut examenul. Mai multe informatii despre programul educatiov oferit de Cercetasii Romaniei vizitati www.cercetasiiromaniei.ro

Multumim din nou Bogdan Pater si revenim cu informatii proaspete despre Targul Educatiei Non-formale ce va avea loc la RoJam dar si cu un interviu post RoJam. Pana atunci, puteti fi la curent cu tot ce se intampla la Saliste urmarind pagina de Facebook a evenimentului.

(Comentariu de Andreea Nitescu)

Articole asemanatoare: