Realitatea cotidiană ne demonstrează că educația unui minor s-a transformat din necesitate în lux, nu este deloc gratuită, ci din contră, extrem de scumpă și nu în ultimul rând, șansele unui program educațional sănătos scad considerabil de la un an la altul.
Conform legii, un copil are acces la educație gratuită și obligatorie până în clasa a Xa, cu posibilitatea de a-și continua studiile în regim de gratuitate până în clasa a XII-a, când i se pregătește primul examen de maturitate: bacalaureatul. Cu toate acestea, sistemul educațional românesc nu oferă șanse egale tuturor copiilor, iar primii care suferă sunt cei aflați sub protecția statului. Copiii instituționalizați au nevoi speciale, o atenție sporită și mai multă înțelegere din partea adulților, în special a cadrelor didactice. Vorbim de traume care probabil îi vor urmări toată viața, de răbdare, înțelegere și un comfort psihic care să îi facă să depășească greutățile vieții cu care se confruntă de la o vârstă extrem de fragedă.
”Punți către cunoaștere” este un proiect marca Asociația Young Initiative și Biblioteca Metropolitană București în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 București, finanțat de International Research & Exchanges Board (IREX) cu scopul de a crește gradul de acces la cultură, educație și tehnologie pentru un grup 60 de copii instituționalizați cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani.
De trei ori pe săptămână, voluntari ai Asociației Young Initiative desfășoară în cadrul Centrului de Primire Urgente Copil Abuzat Sector 4 București activități de animație, lectură și operare PC (IT) cu acești copii.
Din luna iulie, va fi introdusă o nouă categorie de activități – “Alfabetizare și învățare” – pentru a consolida eforturile de construire a unei fundații educaționale solide pentru copiii din centru. Pentru această nouă etapă a proiectului, avem nevoie de voluntari cu experiență în lucrul cu minori, pasionați de acest tip de activități. Răbdarea, atitudinea proactivă, spiritul de inițiativă și energie sunt atributele esențiale pentru a ajuta la dezvoltarea unor copii a căror viitor nu este suficient de sigur.
Responsabilitatea socială este un aspect care ne include pe toți, indiferent de vârstă și de educație. Conștientizăm faptul că nu putem rezolva toate problemele omenirii, dar putem ajuta niște tineri care sunt și ei viitorul acestei țări, prin acordarea câtorva ore de atenție. Alfabetizarea este un lucru obligatoriu în piața muncii, tocmai pentru că ne dorim cu toții o societate mai bună.
Dacă ești un tânăr care vrea să ofere din cunoștințele sale și celor mai puțini norocoși, dacă tu consideri că poți citi povești și explica metafore, dacă vrei să arăți o viziune despre lumea în care trăim unor copii cu care viața nu a fost tocmai blândă, te invităm să te înscrii în program, prin intermediul unui formular disponibil pe site-ul Asociației Young Initiative, termenul de aplicare fiind 10 iunie 2011. Având în vedere că în această perioadă au loc și sesiunile de examene, activitatea voluntarilor noi va demara după data de 1 iulie 2011.
Detalii complete despre proiect se pot găsi pe site-ul Asociației Young Initiative la adresa www.younginitiative.org/punti.php . De asemenea, se pot solicita informații suplimentare prin email sau telefon.
Un comentariu
[…] Și copiii instituționalizați merită un viitor mai bun. Devino voluntar si ajuta-i! […]