,,Fă ceva, fă orice, dar totuși fă ceva!” Așa sună crezul care vrea să schimbe lumea. Anual, peste 7500 de voluntari se înrolează în misiunile ONU, și pe lângă aceștia, alte mii în diverse organizații precum Corpul Păcii la americani sau în mai nou înființatele organizații europene de voluntariat.
Organizația Națiunilor Unite are misiunea de a asigura pacea mondială, respectarea drepturilor omului, cooperarea internaţională şi respectarea dreptului internaţional. United Nations Volunteers (UNV) este organizaţia ONU care contribuie la pace şi dezvoltare prin intermediul voluntariatului la nivel mondial şi urmăreşte recunoaşterea la nivel mondial de voluntari pentru pace şi dezvoltare, încurajează integrarea voluntariatului în programele de dezvoltare.
Ca voluntar ONU ai posibilitatea extraordinară de a crea schimbări benefice, având un impact pozitiv asupra vieților oamenilor. Chiar dacă atribuirea ta la UNV este destul de scurtă, aceasta poate avea un impact pe termen lung.
Voluntariatul aduce beneficii tuturor şi îi apropie pe membrii diferitor comunităţi. Pentru cei care se oferă voluntari, este un mod de a returna un serviciu societăţii şi de a dobândi noi competenţe.
Cu sediul în Bonn, Germania, UNV este activ în jur de 130 de ţări în fiecare an. Acesta este reprezentat în intreaga lume prin intermediul birourilor de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi rapoartele de la PNUD Executiv.
Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare reprezintă rețeaua de dezvoltare globală a ONU care militează pentru schimbare prin asigurarea transferului de informații, experiența și resurse necesare oamenilor in efortul lor de a-si cladi o viata mai buna. Pentru mai multe informatii privind acest program, accesati pagina de internet www.undp.ro.
UNV mobilizează în mod direct în fiecare an peste 7.500 de voluntari ONU, la nivel naţional şi internaţional. Mai mult de 75% din voluntarii ONU provin din ţările în curs de dezvoltare, şi mai mult de 30% de voluntari în propriile ţări.
La cererea agenţiilor ONU, guvernele naţionale şi alţi parteneri, UNV mobilizează aproape 8.000 de voluntari pentru a lucra în proiecte de asistenţă pentru dezvoltare şi umanitar şi în operaţiunile de menţinere a păcii.
De asemenea, ONU este reprezentată în România de 11 fonduri, programe și agentii specializate, fiecare cu propriile responsabilități, dar toate colaborând pentru a rezolva o mare varietate de probleme. Mai multe detalii puteți afla pe site-ul Centrului de informare ONU pentru România www.onuinfo.ro.
Așadar, te poți număra și tu printre tinerii încrezători și buni, devenind voluntar la Națiunile Unite încercând să salvezi lumea prin gesturi simple făcute pentru oameni aflați în dificultate.
Cum poti ajunge voluntar ONU insa?
Pasul 1: Verifici daca indeplinesti conditiile:
Cerintele complete si beneficiile oferite aici. De mentionat ca misiunile de voluntariat ONU dureaza intre 6 si 12 luni, iar uneori chiar mai mult, insa cheltuielile de baza sunt acoperite, precum si transportul si asigurarile. Pasul 2: Analizezi foarte bine situatia si te gandesti daca o misiune de voluntariat ONU ti se potriveste cu adevarat. Te documentezi asupra programelor si tipurilor de misiuni disponibile. Pasul 3: Completezi formularul de aplicare aici.
|
De notat si faptul ca exista si optiunea de a face voluntariat online prin intermediul ONU, pe site-ul www.onlinevolunteering.org , insa despre aceste lucruri Blogunteer.ro va relata in curand intr-un articol dedicat special voluntariatului online.
Pentru mai multe informaţii despre modul in care poti deveni voluntar şi serviciile oferite, vizitaţi site-ul online http://www.unv.org , secțiunea How to volunteer.
Convinge-te că din interior cât și în echipă, problemele se rezolvă mai usor!