Primavara aceasta a debutat in cateva institutii educationale din Bucuresti cu un mesaj ecologic, “Guerilla Verde, adresata tinerilor”. De la prichindei de gradinita pana la studenti in ultimul an, toti au urmarit fragmente din filme cu impact ecologic, “Bee Movie” si “No Impact Man”.
Asociatia Young Initiative a fost invitata sa vorbeasca cu si despre mediu. Am fost la Gradinita Elite, la Scoala Generala Nr. 75 “Leonardo da Vinci” si la Colegiul National “Matei Basarab”.
In aceasta editie, caravana Guerilla Verde a inclus in circuitul sau si pe cei mai mici dintre noi, cei de la Gradinita Elite. Dincolo de modul de perceptie amuzant al micutilor, acestia au demonstrat ca ecologia se poate invata si mai ales aplica de mic copil. Raspunsurile prichindeilor si implicarea lor in discutia initiata de cei mari a aratat ca mama natura ocupa un rol fundamental in viata lor si ca sunt dispusi la actiuni concrete pentru a se putea juca in parcuri curate.
La scoala “Leonardo da Vinci”, am discutat intai cu cei de clasa a cincea si apoi cu juniorii, elevii de clasa intai. Cei mari ne-au povestit cat de vigilenti sunt cand merg la munte cu parintii si constata ca adultii lasa murdar in urma lor. Elevii s-au aratat deosebit de interesati de invitatiile adresate de catre Asociatile Young Initiative si Ecologie Sport Turism, de a participa la actiuni de plantare si ecologizare. Unul dintre elevi a sugerat chiar organizatorilor folosirea unui motor cu aburi, pentru a reduce la zero consumul de curent electric necesar echipamentului de proiectie.
Caravana s-a oprit si la Colegiul National « Matei Basarab ». In sala de festivitati a colegiului s-au strans aproximativ 200 de elevi, mai mult sau mai putin interesati de tema ecologica pe care caravana o propunea. Insa impresiile din timpul proiectiei filmului “No Impact Man” au fost destul de radicale: am auzit “as deveni eco daca si ceilalti ar face-o”, “n-as face niciodata asta”, “oamenii astia nu sunt sanatosi”.
Aceasta editie a caravanei a ajuns si la Universitatea Bucuresti. Au fost organizate doua proiectii, la Facultatea de Geografie si la cea de Litere. Prima a fost dedicata studentilor geografi, unde Asociatia Romania pentru Educatia Tinerilor si Asociatia Terra Ecologica au subliniat importanta implicarii in proiecte de voluntariat. Studentii au raspuns pozitiv la invitatia adresat de catre Terra Ecologica de a participa la actiunile de plantare care urmeaza sa fie organizate pe parcursul primaverii.
Proiectia dedicata studentilor Facultatii de Litere s-a desfasurat intr-o atmosfera extrem de relaxata si de propice dialogului. Invitatii speciali au fost Cabral, Ariel Constatinof, Iulian Vacarean si Cristina Bobarnac.
Cel care a spart gheata si a deschis dialogul a fost prezentatorul tv, Cabral. Acesta a tinut sa precizeze ca ecologia nu inseamna renuntarea la confort, ci mai multa grija aratata resurselor. Tinerii au fost foarte deschisi si au marturisit, pe rand, ce intreprind pentru salvarea planetei. Ceilalti invitati au captat, de asemenea, atentia audientei : Ariel Constantinof le-a vorbit despre initiativa si le-a povestit cum, impreuna cu prietenul sau Iulian Vacarean, a dezvoltat proiectul BikeWalk. Iulian, la randul sau, a subliniat ca intr-un Bucuresti blamat de multi, poti trai frumos si poti face atatea fapte bune. Asociatia Beneva, fondata de cei doi, sta marturie ca se poate. Cristiana Bobarnac, din partea Reper 21, a vorbit despre cat de simplu e sa alegem calitatea, tinand cont de mediu. Exemplul dat de ea, conform caruia, pentru procesarea metalului pretios necesar crearii unui inel sunt generate 20 de tone de deseuri a amutit sala. Concluzia a fost ca putem trai confortabil si mai ales frumos, cu putina atentie acordata mediului.
Liceeni si studentii au vizionat documentarul « No Impact Man ». In 2006 scriitorul Colin Beaven a demarat proiectul « No Impact Man », in cadrul caruia si-a propus ca, timp de un an, sa traiasca intr-o maniera cat mai putin daunatoare mediului inconjurator. “No Impact Man” este un experiment extrem in care o familie incearca sa traiasca timp de un an cu un impact minim asupra mediului. Printre masurile luate se numara renuntarea la electricitate, mijloace de transport, lift, cosmetice, lame de ras sau scutece de unica folosinta, etc. Cumparaturile se reduc la mancare (luata doar de la producatorii locali si numai sortimente de sezon) si nu se mai produc deseuri. Timp de un an, Colin Beavan si familia s-au deconectat de la electricitate si de la consumatorismul haotic, n-au produs gunoi, au calatorit doar cu bicicleta sau pe jos, si nu au cumparat nimic, cu exceptia mancarii. La final au constatat ca traiul simplu nu ajuta doar mediul dar si ei au devenit mai sanatosi, mai fericiti si mai avuti in feluri pe care nu si le imaginasera.
Programul Caravanei Guerilla Verde este urmatorul:
Timisoara
8 martie: 12.00 – 13.00 – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului
9 martie: 13.00-15.00 – Colegiul National Banatean, Sala de Festivitati
Cluj
15 martie: 12.00 – 13.00 – Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”
15 martie: 13.00 – 15.00 – Liceul “Waldorf”, Sala de Festivitati
Constanta
22 martie: 10.00 – 12.00 – Liceul Teoretic Ovidius, Sala de Festivitati
23 martie: 13.30 – 15.30 – Academia Navala “Mircea cel Batran” , Sala de festivitati