Conferinta AEV a reprezentat primul eveniment din calendarul oficial al Anului European al Voluntariatului, avand loc vineri, 4 februarie, la Hotel Howard Johnson – Bucuresti. Amploarea conferintei nu este deloc de neglijat, de pe urma acesteia beneficiind peste 195 de persoane si reprezentanti ai companiilor din peste 20 de judete ale tarii.
Participantilor li s-au adresat personalitati ca Vladimir Simon, Iulia Deutsch, Irina Cajal Marin, Monica Calotă, Széll Lőrincz si Cristina Rigman.
„Anul European al Voluntariatului este un succes enorm al societatii civile din Europa. El este numai inceputul unei serii de ani europeni in care voluntariatul va ocupa un rol important, asigurand continuitatea actiunilor incepute in acest an. Romania are nevoie de o serie de schimbari si investitii care sa ajute voluntariatul sa se dezvolte si sa isi dovedeasca valoarea pe care o are atat pentru societate in ansamblu, cat si pentru persoanele care se implica. In timp ce unele tari europene culeg date care permit evaluarea valorii contributiei voluntariatului in termeni financiari prin raportare la produsul intern brut, Romania nu are date certe cu privire la numarul de voluntari activi si profilul lor demografic. Ultimul studiu al Comisiei Europene cu privire la voluntariat evidentiaza Romania pentru lipsa unor strategii si/sau politici publice naţionale de sprijinire a voluntariatului, dar scoate in evidenta si tendinta constanta de crestere, chiar daca modesta, a nivelului de implicare in activitati de voluntariat”, a declarat Cristina Rigman, presedinte VOLUM – Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania.
Dupa partea introductiva, participantii au fost rugati sa se alature celor 4 grupuri tematice organizate pentru a dezbate diverse teme, precum recunoasterea competentelor dobandite prin voluntariat, definitie si cadru legal pentru voluntariat, codul etic al organizatorilor activitatilor de voluntariat, voluntariatul sprijinit de angajator si responsabilitatea sociala corporatista, fapt ce a permis cimentarea noilor informatii primite.
Pe langa activitatile specifice unei conferinte, evenimentul a gazduit si un targ de oferte si parteneriat in cadrul caruia fiecare dintre participanti s-a putut informa asupra noutatilor din domeniul voluntariatului. Bineinteles ca Young Initiative nu putea lipsi, astfel ca Razvan Sassu, presedintele asociatiei, s-a intors de acolo incarcat de cunostinte si idei gata de pus in aplicare.
Printre proiectele majore prezentate in cadrul conferintei se numara atat Saptamana Nationala a Voluntariatului si Caravana Europeana in Romania, cat si programele de finantare active in Romania, cum ar fi programele ANST, programul Europa pentru Cetateni, programul Cultura, programele gestionate de ANPCDEFP – „Invatare pe tot parcursul vietii” si „Tineret in Actiune”.
In incheierea conferintei, s-a stabilit ca grupurile tematice sa se reintalneasca la sfarsitul lunii martie 2011, pentru a dezbate cum le-a influentat aceasta conferinta viata organizationala prin prism cunostintelor dobandite cu aceasta ocazie.