Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On February - 3 - 2011

Regula numarul 1 : targetarea. In momentul in care concepi un newsletter al  organizatiei, trebuie sa stii cui te adresezi si mai ales, ce vei alege ca si continut pentru publicul caruia i te adresezi. Esti un ONG care are proiecte socio- economice ? Publicul tau tinta trebuie sa fie studentii/masteranzii/persoanele cu inclinatii catre aceste domenii. Nu schimba topicul pentru publicul-tinta deoarece ii vei « pierde ». De exemplu, nu vei trimite informatii despre cele mai noi descoperiri in domeniul medicinei oamenilor interesati de astro-fizica.

Regula numarul 2 : continutul. Ce deosebeste un newsletter bun de unul mai putin bun ? Esenta, pana la urma este continutul newsletter-ului, informatiile pe care le va primi cititorul, daca ele sunt relevante sau nu vis-a-vis de ce are nevoie.  Nu le oferim cititorilor acelasi informatii care pot fi gasite foarte usor in urma unui search pe internet. Oamenii se aboneaza pentru acel “unique selling point” cum este denumit in vanzari, adica acel lucru care il diferentiaza fata de toate celelalte. In mare, un newsletter ar trebuie sa atinga urmatoarele puncte:

  • O parte introductiva ;
  • Noutati (2, maximum 3) ;
  • Un stimulent pentru a citi, de a participa si a interactiona (de ex un concurs, un desen etc.);
  • How to, curiozitati, tips-uri ;
  • Un calendar al evenimentelor.

Regula numarul 3 : implicarea. Un newsletter trebuie sa fie imaginea organizatiei in care sa se regaseasca cei carora le este adresata, prin urmare, acesta trebuie sa nu fie impersonal, ci sa se observe implicarea celor care fac parte din ea prin impartasirea de opinii, experienta, chiar si fotografii .

Regula numarul 4 : periodicitatea. Cand un nou cititor se aboneaza la un newsletter, el se asteapta ca acesta sa fie livrat la un anumit interval de timp. Newsletter-ele sporadice vor lasa impresia ca cititorul este tratat superficialitate. Nu trebuie insa, ca din newsletter sa se faca spam.

Regula numarul 5 : aspectul. Newsletter-ul profi este insotit de un suport vizual tocmai pentru a atrage si sublinia partile importante. De asemenea, este necesar a se folosi acelasi cadru sau format pentru a nu obosi / deruta cititorul. Nu mai este nevoie sa spun ca fotografiile si pozele pe care le publici trebuie sa se supuna legii dreptului de autor asta pentru a ne incadra in acelasi ton profesionist.

In concluzie, newsletter-ul este mai mult decat un e-mail in plus in inbox-ul celui care-l primeste, este o parte integranta a unei strategii de comunicare pe care fiecare ONG ar trebui s-o aiba.

Articole asemanatoare:

Categorii: Voluntariat

Un comentariu

  1. […] You’ve got news! Thu Feb 03, 2011 20:22 pm Newsletter-ul este calea cea mai usoara in a face cunoscute ideile, proiectele, povestile din spatele unui ONG, dar care in acelasi timp se inscriu pe aceeasi lungime de unda cu nevoile celor carora le este adresat. Prin urmare, codul bunelor newslettere are doar cateva reguli basic, dar cu efect maxim. Va invit sa le descoperiti. […]

Posteaza un comentariu