Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On June - 23 - 2017

ONGFest – Festivalul Organizațiilor Neguvernamentale va avea loc sâmbăta aceasta, pe 24 Iunie, şi la Iași, în Grădina Palas. Ca orice eveniment al societății civile, nu poate fi realizat fără implicarea a zeci de voluntari, care au înțeles foarte bine că munca lor dezinteresată face cu adevărat diferența.

Alături de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, organizatorul local al evenimentului, peste 30 de voluntari de la Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Centrul Diecezan Caritas, Fundația „Alături de voi” și de la Fundația Star of Hope, pun umărul la ONGFest Civic Break Iași. În febra pregătirilor, am stat de vorbă cu Andreea Tofan, coordonator de voluntar în cadrul Fundației Bethany.

Ce vor face voluntarii Bethany în cadrul ONGFest Civic Break de la Iași?

Ne bucurăm foarte mult să fim prezenți în calitate de partener al acestui eveniment. Recunoaștem că ne este tare drag încă de la primele ediții, de când am participat. Voluntarii noștri au răspuns pozitiv la apelul făcut de organizatori și vor încuraja ieșenii prezenți în Grădina Palas să comunice cu organizațiile și instituțiile prezente, să participe la activitățile pregătite de acestea și să îndrăznească să vadă cum pot deveni cetățeni activi şi implicați în comunitate.

Cum funcționează voluntarii de la Bethany?

Centrul de voluntariat al Fundației Bethany se bucură de prezența destul de numeroasă și activă a elevilor și studenților, dar nu numai a acestora. Ei sunt un suport pentru noi în toate activitățile pe care le derulăm. Astfel că, ei lucrează, de exemplu, cu copiii cu dizabilități care vin la noi la centru, unde oferim terapie recuperatorie gratuită, se implică în evenimentele speciale pe care noi le organizăm, fie că sunt de tipul evenimentelor de strângere de fonduri, sau conferințe, dezbateri şi sunt alături de noi în toate activitățile pe care le facem.

Astfel, dobândesc atât un set de abilități utile pentru o viitoare carieră, dar înțeleg şi își pun bazele de foarte devreme, a ce înseamnă să fii un om capabil să răspundă la o problemă din jurul său și să nu rămână pasiv la aceasta.

Știu că foarte mulți tineri preferă să facă total alte lucruri decât sa fie voluntar. Care e situația la Iași, câți dintre tineri aleg să intre într-un program de voluntariat și cum îi convingeți că e important să facă și astfel de acțiuni?

La noi, atât în cadrul Fundației Bethany, dar și în alte organizații, sunt foarte mulți tineri care vin către noi. Asta pentru că tinerii din comunitatea ieșeana sunt dornici de implicare. Află despre oportunitățile de voluntariat, fie din tot ce înseamnă comunicarea pe canalele de social media, sau în cadrul unor evenimente, târguri de prezentare, care sunt fie in spatii publice, fie chiar în mediul din care ei fac parte (liceu, mediul universitar).

Sunt mulți tineri, noi primim des solicitări de voluntariat din partea lor și periodic avem campanii de recrutare de voluntari. Ce funcționează la noi foarte bine sunt exemplele personale ale altor voluntari. Sunt, de exemplu, voluntari care se transformă în recruiteri de voluntari pentru organizație, asta pentru că prin propriul exemplu, cei din jurul lor văd că se poate face ceva dezinteresat și din care poți obține satisfacții foarte mari.

De ce e important ca tinerii din Iași să se implice într-o cauză de voluntariat?

Voluntariatul este și va rămâne, din punctul meu de vedere, o sursă inepuizabilă de dezvoltare, fie că vorbim de cea personală sau profesională, dar este și un exercițiu foarte bun de implicare activă în comunitatea din care faci parte. Vorbim, aproape, de o normalitate. E normal să faci un lucru prin care să-i poți ajuta și susține pe cei din jurul tău.

ONGFest Iași va reuni, în grădina, Palas peste 70 de organizații neguvernamentale din toate județele Moldovei și din Republica Moldova care au pregătit pentru vizitatorii de toate vârstele activități, dezbateri, concerte și demonstrații. Scopul evenimentului este de a aduce organizațiile neguvernamentale în fața cetățenilor pentru a prezenta, într-un cadrul informal, programele și cauzele lor.

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu