Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Mara Dorofte On April - 21 - 2015

11133967_10152721695556434_8189220308658329088_nSectorul ONG din România este în continuă dezvoltare, oameni plini de idei și ambiție implementând proiecte  în toate domeniile de activitate (social, cultural, ecologie, s.a.). Însă elementul ce stă la baza reușitei acestor inițiative este unul tehnic, organizațional, și anume un bun management. Asociația Young Initiative, împreună cu Academia de Studii Economice din București și Federația VOLUM anunță demararea proiectului “Management sustenabil în sectorul nonprofit din România”, creat cu scopul de a da o mână de ajutor organizațiilor nonprofit.

De ce CMON?

Punctul principal al proiectului va fi înființarea primului Centru pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit (CMON) din România, în cadrul Academiei de Studii Economice din București, alături de crearea unui curs online inovativ în format “open education”, dedicat, în special, managerilor de ONG-uri. În plus, în cadrul CMON va funcționa și prima bibliotecă dedicată exclusiv sectorului neguvernamental, cu peste 100 de titluri, majoritatea greu accesibile în România.

Problemele la care vine să răspundă aceste proiect ţin, în principal, de lipsa unor mijloace, resurse, know-how şi surse de profesionalizare a managementului ONG-urilor din România. Amintim aici datele prezentate în Atlasul Economiei Sociale, din 2014, în care se menţionează că la nivelul anului 2012 aproape 70% dintre ONG-uri nu aveau niciun salariat, fapt ce reprezintă o ameninţare considerabilă la adresa sustenabilității organizaţiilor non-profit. Mai mult, 10% din ONG-urile românești dispar anual. În acest context, CMON își propune să contribuie la consolidarea sectorului non-profit din România, oferind instrumentarul managerial profesionist care să permită o creştere şi o dezvoltare durabilă a organizaţiilor.

Cuvântul cheie este COMUNITATE!

Pe lângă consolidarea parteneriatelor dintre organizațiile non-guvernamentale și mediul universitar, CMON își propune să întărească legăturile între managerii de ONG-uri, absolvenți ai cursului online, care după diseminarea cunoștințelor acumulate pe perioada proiectului, să dezbată diverse situații manageriale întâlnite. După finalizarea proiectului, beneficiarii vor putea participa în continuare la seminariile și evenimentele organizate, unde vor avea ocazia de-a propune teme de dezbatere și vor putea compara modalităţile de implementare a soluțiilor teoretice prezentate în cadrul organizațiilor conduse.

De asemenea, CMON va funcționa ca o platformă fizică unde ONG-urile vor putea organiza propriile evenimente gratuit, beneficiind de o sală complet dotată, răspunzând astfel nevoii esenţiale a organizațiilor mici de a avea acces la spații de lucru.

CMON are nevoie de ajutorul tău!

11091204_10152719892221434_1045653540312487620_nCea mai importantă parte a proiectului CMON va fi cursul de formare a competențelor manageriale pentru sectorul nonprofit. Acesta se va desfășura în format MOOC ( Massively Open Online Course), având cel puţin 50 de beneficiari absolvenți. Pentru a adapta proiectul la cerințele participanţilor, Asociația Young Initiative are nevoie de puncte de vedere cu privire la tematica cursului. Te rugăm sa completezi acest chestionar pentru a ne ajuta să aflăm ce nevoi ai și pentru a-ți oferi un serviciu cu adevărat util. Răspunsurile tale vor contribui la realizarea primului MOOC despre managementul ONG-urilor din România, într-un format inovator. 

Te pasionează sectorul non-profit și vrei să iți pui amprenta asupra dezvoltării acestuia în România?

CMON caută instructor pentru cursul online! Direct și scurt, tu vei crea o mare parte a conținutului cursului de “Management sustenabil al organizațiilor non-profit”, iar apoi îl vei transmite online și vei oferi suport cursanților. Noi îți punem la dispoziție toate resursele necesare, iar tu te documentezi, înveți, creezi și livrezi. Totul într-un format cât mai creativ și accesibil, care să fie cu adevărat util managerilor din ONG-uri, celor care își doresc să fondeze un ONG sau sunt pur și simplu pasionați de domeniu.

Ca să îți faci o idee despre ce urmează să faci, te invităm să citeşti apelul lansat, pe pagina Asociației Young Initiative.

Aplicația se va trimite prin email la info@younginitiative.org cel târziu până pe 22 aprilie 2015.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu