Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Iulia Grosu On June - 13 - 2014

Ne-am propus să demarăm o nouă serie de articole – reportajele de teren. În perioada următoare, vom porni la drum pentru a găsi asociații și oameni care pun umărul la schimbarea societății în care trăim. Oameni pozitivi și muncitori despre care merită cu siguranță să citiți.

Pornind de la această idee, am vizitat recent Organizația Umanitară CONCORDIA a cărei misiune este recuperarea şi reintegrarea socială, şcolară şi familială a copiilor şi tinerilor care provin din familii dezorganizate, defavorizate social sau direct din stradă.

UntitledFondată în urmă cu 23 de ani, în 1991, de către un preot austriac, CONCORDIA s-a dezvoltat admirabil în această perioadă. În prezent se pot mândri cu proiecte prin care au ajutat nu mai puţin de 1000 de copii și tineri și peste 2600 de bătrâni în România, Moldova și Bulgaria. În țara noastră, organizația ocrotește peste 400 de copii şi tineri în casele și locuințele sale din București, Ploiești și Ariceștii-Rahtivani- județul Prahova.

Totodată, CONCORDIA a dezvoltat un sistem în șase pași prin care un copil devine un tânăr independent. Primul pas îl reprezintă asistența stradală oferită copiilor și tinerilor care au ajuns fără un acoperiș deasupra capului. Angajații și voluntarii CONCORDIA le oferă hrană, îi ascultă și încearcă să le câștige încrederea. Cei care doresc să fie ajutați ajung apoi în a doua etapă, adică la Centrul Social Sfântul Lazăr din București, unde primesc hrană, îmbrăcăminte, asistență medicală, terapie ocupațională și consiliere. De aici, copiii și tinerii sunt integrați în casele copiilor, organizate după modelul familial. Modelul familial presupune supravegherea copiilor de către trei educatori: de zi, de noapte și de weekend. Avantajul modelului familial constă în faptul că cei trei educatori sunt mereu aceiași și au alocate aceleași perioade de stat cu copiii, ceea ce le permite acestora din urmă să se atașeze emoțional și le favorizează echilibrul psihic. Familiile cuprind între 8 și 12 copii, care, supravegheați de educatori, desfășoară împreună toate activitățile specifice unei familii obișnuite: merg la școală, gătesc, fac curățenie, se joacă etc. Pasul patru constă în șansa de a avea acces la formarea profesională, în cadrul Școlii de Meserii CONCORDIA, iar cei care termină Școala de Meserii trec în etapa următoare, unde sunt găzduiți în locuințele sociale. Ultima etapă o constituie Clubul CONCORDIA în care tinerii deveniți independenți, vin și se întâlnesc cu frații mai mici din organizație.

Brutăria CONCORDIA – proiect de economie socială

brutarieUnul dintre proiectele de bază ale organizației, Brutăria CONCORDIA este locul unde 24 de tineri învață în prezent meseriile de brutar și patiser. Andreas Resch, un tânăr patiser austriac, este coordonatorul proiectului care a prins viață la începutul anului 2011.

Ziua, brutăria este școală, tinerii având ocazia să asimileze tainele meseriei de la maeștri – brutari de renume din Austria și din România. Pe lângă maeștri – brutari, voluntari străini îi învață pe tineri să modeleze produse de brutărie și patiserie, la care se adaugă concomitent lecții de limba germană. Noaptea, în brutărie vin angajații, care prepară pâinea și produsele de patiserie pentru comenzi și pentru punctul de vânzare de la Promenada Mall București. O parte din angajați provin chiar din rândurile celor care înainte au fost elevi la brutărie. Fondurile câștigate din vânzarea produselor se întorc pentru susținerea cursurilor de brutar.

În ceea ce privește partea economică, Andreas ne-a spus că: „Merge bine, dar se poate și mai mult. Lucrăm la acest aspect: mergem la diferite evenimente, vrem să devenim mai cunoscuți, să știe lumea despre brutăria și pâinea de la CONCORDIA. Noi avem nevoie să creștem și să găsim clienți noi.” Scopul este unul nobil: cu cât vânzările cresc, cu atât crește numărul de locuri de școlarizare și pot fi angajați mai mulți tineri. „Locurile de muncă nu sunt permanente, căci scopul este ca acești tineri să meargă mai departe și să devină sută la sută independenți, deci este încă o treaptă spre independență. Stau la noi șase luni – un an, cât este nevoie să se mai perfecționeze și, când au strâns niște bani și sunt pregătiți, merg mai departe. Este necesar acest lucru pentru că alți tineri termină școala și trebuie să aibă și ei o șansă de angajare la noi”.

Școala de Meserii CONCORDIA are cinci specializări

Școala de Meserii CONCORDIA pregătește tinerii care au crescut în organizație, tineri veniți din alte centre ori din comunitate, din familii sărace, pentru meseriile de brutar/patiser, bucătar, ospătar, agricultor/horticultor și tâmplar. Inițiată în anul 2010, şcoala include 68 de locuri în ateliere de formare profesională utilate modernDespre importanța acestui proiect am discutat cu directorul școlii, Costin Fronoiu:

scoala de meserii„Fiecare dintre aceste ateliere, pe lângă partea de formare, are un rol foarte important în cadrul organizației prin prisma faptului că brutăria oferă pâine zilnică pentru cei 450 de copii și tineri pe care îi avem în grijă, bucătarii gătesc zilnic pentru copiii și tinerii din Casa ABRAHAM (internatul școlii, n.red.), ospătarii învață să servească servindu-și colegii de școală, tâmplarii răspund de marea majoritate a comenzilor interne; este nevoie întotdeauna de mobilier nou, diverse produse, suveniruri pentru oaspeți, cadouri pentru colaboratorii noștri și ne place să le facem la tâmplărie, inclusiv tot ce se strică pe partea de mobilier, tot ce se uzează, tot ce trebuie renovat”.

Agricultura are rolul de a aproviziona organizația cu legume și fructe, și totodată cu cereale brutăria. Se cultivă legume în sistem intensiv pe 4,5 hectare, există o livadă de circa 3000 metri pătrați, formată în special din meri și peri, la care se adaugă încă 4 hectare de secară pentru brutărie.

La finalul cursurilor care durează minim un an de zile, pe fiecare atelier în parte, tinerii susțin un examen de diplomă, recunoscut la nivel european și național și ulterior sunt prinși în programul de job coaching, program care are ca și menire angajarea acestora.

Colaborare permanentă cu opt școli de profil din Austria

scoala de meserii concordiaOpt școli din Austria cu profil similar vin în fiecare an și lucrează alături de organizație, dezvoltă proiecte, idei noi, rețete noi, pe perioada în care vin, locuiesc împreună cu tinerii din CONCORDIA, lucrează împreună, uneori merg și în excursii sau în tabere împreună.  Prin colaborarea cu școlile austriece, CONCORDIA încearcă să apropie modul în care tinerii din Austria și cei din cadrul organizației văd școala profesională, să-i determine pe cei din urmă să ia astfel în serios ceea ce fac și să câștige încredere în faptul că se poate dezvolta o carieră în domeniul respectiv.

60% din elevi se integrează în societate

Un tânăr este integrat în societate dacă reușește să mențină același loc de muncă timp de minim șase luni, estimează cei de la CONCORDIA. Calculat în funcție de acest indicator, circa 60% din absolvenți reprezintă cazuri de succes.Considerăm că o perioadă de șase luni reprezintă un termen suficient pentru ca angajatorul să realizeze dacă tânărul s-a încadrat în echipa aceea și totodată tânărul poate să-și dea seama dacă locul lui este acolo, dacă este potrivit pentru acel job”. Dacă pe perioada cursului tinerii primesc absolut totul gratuit: cazare, masă, educație, echipament, în momentul în care semnează un contract de muncă sunt transferați către locuințele sociale din Ploiești sau din București, în funcție de angajator. Deoarece este o etapă în plus spre independență, tinerii trebuie să se întrețină din salariu pe perioada în care stau în locuințele sociale.

concordia scoala de meseriiExistă o perioadă de nouă luni în care tânărul are timp să-și acumuleze ceva rezerve financiare și apoi să-și caute un loc cu chirie, astfel încât să elibereze locurile pentru cei din urmă. „În eventualitatea în care tinerii la momentul respectiv sunt evaluați și presupunem că nu au posibilitatea să se mute la un apartament, reevaluăm situația tânărului după mai multe criterii – comportament, modul cum a colaborat cu noi, locurile disponibile – și prelungim această perioadă” ne-a mai spus directorul şcolii.

Tinerii au o programă școlară bine pusă la punct: 75% din activitate este practică, iar restul de 25% constă în teorie, însă cu aplicabilitate practică. Elevii studiază materii ca româna, matematica, germana, engleză, comunicare, viață și sănătate, cultură și religie, deosebit de utile pentru ceea ce vor face în viitor. Cu o asemenea programă și cu modele de succes alături, cum ar fi maeștrii brutari și patiseri veniți din Austria ca să le predea rețete, nu este de mirare că unii absolvenți lucrează acum la hoteluri de 5 stele din București sau peste hotare. CONCORDIA a reușit să ofere șansa la o viață normală unor copii și tineri greu încercaţi.

Cum puteți susține acest proiect?

Pentru sprijinul tinerilor de la Școala de Meserii CONCORDIA este nevoie de profesori care doresc să devină voluntari pentru lecțiile la limba română, matematică, limba engleză sau informatică, orele de educație fizică sau orice altă materie din programa școlii.

De asemenea, dacă doriți să sprijiniți unul dintre cursuri o puteți face donând materiile prime necesare, oferind suport financiar ori noi locuri de muncă pentru absolvenții școlii. Mai multe detalii regăsiți pe site-ul organizației www.Concordia.or.at/romania.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu