Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea Teodor On April - 18 - 2013

Eliza Chirilă este un exponent al tinerilor noştri de valoare, care se implică, atât pentru sine, 644606_504945726231431_28316926_ncât şi pentru alţii, fiind pasionată de voluntariat şi de dezvoltarea sa personală. Tânăra a stat de vorbă cu noi şi ne-a povestit despre cât de multe poţi învăţa prin voluntariat.

La doar 21 de ani, studentă la Universitatea Româno-Americană, Eliza întruchipează cu succes tipul tânărului voluntar, interesat de a face ceva mai presus de sine. Să-i citim, aşadar, povestea:

Acum cât timp ai început să faci voluntariat?

Cu muultă vreme în urmă..mai exact în 2006 am început cursurile de dezvoltare  oferite de Liderii Mileniului III și de atunci am fost din ce în ce mai implicată în diverse proiecte. În 2009 am devenit chiar membru al Club LMT, unde tot voluntar coordonam proiectele internaționale ale asociației. Activitățile în care m-am implicat au fost diverse…de la proiecte ecologice, umanitare, la organizarea de conferințe, traininguri etc.

Dintre toate organizaţiile din care ai făcut parte, despre care ai putea spune că ţi-a rămas cel mai mult în suflet?

E clar cea actuală, dar fiecare dintre ele a contribuit semnificativ la dezvoltarea mea: Club LMT, Fundația LEADERS și mai apoi grupurile informale de proiect. În fiecare experiență am găsit ceva util, dar acum, cel mai mult mă definește CS-URA și implicit USR-Uniunea Studenților din România, unde chiar în această perioadă mă ocup de partea de Comunicare pentru Congresul Studenților 2013

Ce-mi poţi spune despre activitatea ta din cadrul acestor organizaţii?

În CLub LMT m-am ocupat așa cum am zis, de coordonarea proiectelor internaționale. Luăm contact cu foarte mulți tineri pentru că trebuie să fac selecțiile la nivel național pentru toate grupurile pe care le trimiteam în străinătate și asta m-a învățat cum să citesc un CV, ce să caut în CV, cum să coordonez echipele și mereu mă simțeam responsabilă pentru ele cât erau departe de România. Tot aici trebuia să țin și legătura cu partenerii străini și la perioada respectivă mă ajuta să îmi îmbunătățesc limba engleză destul de mult și mai ales abilitățile de negociere în unele situații.

La Fundația LEADERS nu am stat foarte mult, din lipsă de timp: am ales să îmi dedic timpul pentru CS-URA, dar pe cei de aici i-am cunoscut după Leaders School 2011 și mi-a plăcut foarte mult de ei! Sunt oameni frumoși, pasionați de ceea ce fac și mai ales foarte creativi! Am avut ocazia să fac parte din familia lor pentru o perioadă scurtă de timp, ca intern și am aflat lucruri noi despre organizație și despre ce înseamnă organizarea unui proiect.

Apoi…CS-URA – organizația actuală, membră a federației studențești USR. Aici sunt președinte și am parte zi de zi de provocări: proiecte noi, parteneri, membri cu diverse doleanțe, strategii de dezvoltare. E o provocare continuă- mă aflu într-o descoperire continuă- a mea și a lumii din jur, prin prisma activităților clubului. Îmi place foarte mult ceea ce fac, responsabilitățile pe care mi le asum zilnic și mai ales felul în care mă modelează această organizație. Aici îmi testez răbdarea, rezistența la stres, abilitățile de leader, de lucru în echipă…partea diplomată, tehnicile de negociere și de cele mai multe ori și cunoștințele de project management și management al timpului.       

Care consideri că ar trebui să fie calităţile unui lider?

Nu e deloc ușor să fii lider- e simplu poate să fii președinte, dar nu lider. Deseori mă întreb dacă reușesc să le fiu lider. De ce zic asta? Pentru că nu te poți educa să fii lider- cred că îți poți antrena niște abilități înnăscute, deja avute, dar nu poți participa la câteva trainingurim, iar apoi să fii un lider.

Consider că un lider este cel care inspiră oamenii, îi motivează, le dă încredere și cel mai important: are viziune! Datoria lui față de membrii echipei este să fie loial echipei, să respecte valorile acesteia și să îi ofere transparență în procesul de dezvoltare și promovare!

Văd că dintre toatre toate organizatiile, cel mai ataşată eşti de CS-URA. Aş vrea să îmi povesteşti mai multe despre organizaţie.

533766_517379244940588_1176164810_nCS-URA reprezintă Clubul Studenților din Universitatea Româno – Americană și de curând am avut și Gala de 5 Ani. Principalul nostru scop este să promovăm valorile și studenții Universității noastre, pentru că suntem foarte ataşaţi de ceea ce înseaamnă URA și pentru că noi chiar credem și apreciem activităție și conceptul URA.
Avem o singură campanie de recrutare pe an, în toamnă, și ne adresăm doar celor ce sunt studenți ai acestei Universităţi. Doritorii trec printr-un proces complex de recrutare, la finalul căruia doar cei mai buni devin membri. Am pus mereu accent pe calitate și nu pe cantitate, motiv pentru care acum avem cei mai buni 72 de membri și nu ne dorim să creștem decât calitativ, niciodată acceptând membri noi doar pentru a fi mai mulți la număr.
Avem proiecte diverse: de la domeniul business, la orientare în carieră; de la conferințe la 563393_569419723069873_1303397481_ntrainiguri. Câteva dintre proiectele noastre sunt: Modele pentru TINEri, STARt în carieră, Business Coach. Campania umanitară “Dăruiește din Suflet”, Săptămâna Culturală și alte zeci de traininguri, workshopuri și conferințe derulate în parteneriat.

Cum vezi tu, din punct de vedere profesional, viitorul şi dezvoltarea cuiva care se implică în astfel de proiecte faţă de cei care se mulţumesc cu o facultate şi atât?

Poate că nu știu exact cum va fi viitorul, dar cu certitudine știu cum arată prezentul: magnific! Am parte de zile pline, dar pline de satisfacții, de provocări, cunosc zi de zi oameni noi, oameni cu povești interesante. Îmi antrenez zi de zi abilitățile și învăţ să îmi estompez defectele! E un prezent la care nu aș putea renunța, chiar dacă uneori îmi mai rămâne timp doar să respir.
Cât despre viitor- sunt convinsă că va fi la fel de frumos! Fără falsă modestie, m-am considerat mereu o tipă ambițioasă și stiu că dacă îmi doresc ceva voi munci oricât de mult și nu voi renunța! Toate greutățile prin care trec acum *în joacă* poate, fiind vorba de voluntariat, mă ajută clar pentru viitor. Mai mult decât atât, sunt foarte legată de Universitatea mea și vreau să rămân aici, alături de studenți și după terminarea studiilor- și se pare că și profesorilor mei le-ar face plăcere să mă aibă alături.

Ai un mesaj pentru toţi tinerii care doresc să facă voluntariat şi nu fac încă?

Îndrăzniți! Ieșiți din zona voastră de confort pentru a încerca ceva ce sigur o să vă placă! Aveți nevoie de oportunități, de șanse de dezvoltare pentru a afla cine sunteți cu adevărat! Succesul nu vine singur, vine muncind!

 

Aş mai dori să adaug:  CS-URA e super tare și  îi mulțumesc pentru tot ce mi-a oferit în cei 2 ani de când sunt în organizație !

USR-ul chiar face lucruri superbe, iar între 17-19 mai așteptăm toți studenții din România la Congresul Studenților 2013.

 

Articole asemanatoare:

Categorii: Featured, Interviuri

Un comentariu

  1. Mihai says:

    Obisnuiti-va va rog ca este vorba de UNIVERSITATRA Romano-Americana, nu FACULTATEA Romano-Americana. In rest, felicitari pentru articol si felicitari mai ales Elizei!

Posteaza un comentariu