Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Oana Vasiliu On March - 14 - 2011

Deunazi, cautam pe internet informatii despre voluntariat si am gasit proiectul unor tineri din Resita, mai exact Centrul de Voluntariat Resita, un grup foarte simpatic care a creat un radio online cu si despre comunicare interculturala intre cei de varsta noastra.

Argumentul care a stat la baza crearii acestui pod-cast a fost socializarea prin internet. “Internetul este o sursa enorma de informatii si o platforma imensa de comunicare. Paradoxal, in nenumarate ocazii am constatat ca tinerii nu stiu sa isi caute informatii utile. In acelasi timp, in loc de a fi folosit pentru a comunica experiente, solicita informatii, adresa petitii, dezbate teme, participa la forumuri, conceptul de „comunicare” prin Internet este minimizat la uzul chat-ului sau in cel mai bun caz al postei electronice.” – Sorina Nihta, Presedinte Centrul de Voluntariat Resita

Proiectul “Diversitate la microfon” a pornit de la faptul ca utilizarea din ce in ce mai frecventa a instrumentelor IT si a internetului, a ajuns sa schimbe modul de comunicare, relationare si ariile de interes ale tinerilor. O certitudine este faptul ca accesul la instrumente online reprezinta o realitate pe care tinerii trebuie sa o pun in valoare, fiind o foarte buna metoda de educatie nonformala.

Premisa lor a plecat de la faptul ca retelele sociale ale tinerilor sunt doar o imagine, mai ales in cazul acelora dintre ei care au sute de contacte in lista de messenger, sute de prieteni pe facebook sau hi5 si comunica de fapt cu maxim 5-6 dintre acestia – prietenii lor apropiati cu care se intalnesc in viata de zi cu zi. Pe de alta parte, interesul lor de a  cunoaste alti tineri provenind din medii culturale si sociale diferite este crescut, sunt interesati de socializarea cu alti tineri, de a cunoaste oameni si de a experimenta diferite culturi si obiceiuri, dar declara ca le este greu sa faca acest lucru, lipsindu-le contextul si subiectele de conversatie, punctul de plecare sau pretextul inceperii acestui proces de cunoastere.

De aici a aparut ideea de a oferi un cadru pentru tineri diferiti, care poate altfel nu ar avea ocazia sa se cunoasca si sa lucreze intr-o echipa, iar in acelasi timp sa-si dezvolte abilitatile de comunicare utilizand metode atractive care pot starni interesul si stimula participarea altora. Ei pus laolalta tineri de etnie rroma si tineri apartinand majoritatii etnice, creand un context de comunicare si invatare interculturala.

Am invatat ca experienta unor asemenea activitati interculturale este intensa si am observat de fiecare data dorinta tinerilor de a impartasi cu mult entuziasm cele traite. Aceasta este in mare parte o experienta personala, greu de transmis altfel decat „prin viu grai”, unui coleg, prieten sau altei persoane. Astfel am considerat oportună folosirea unui mijloc de comunicare in masa care sa foloseasca vocea, sa fie putin costisitoare si foarte atractiva pentru tineri.  Asadar am ales sa facem “Diversitate la microfon” si sa cream radio-ul pod-cast “De la noi de prin ograda”. – Sorina Nihta, Presedinte Centrul de Voluntariat Resita

Proiectul a fost prezentat pentru finantare in cadrul programului Tineret in Actiune – Actiunea 1.2 Initiative ale tinerilor in iunie 2010 si aprobat cu un buget de 9310 euro, dintre care 5950 euro din partea finantatorului si 3360 euro contributie a Centrului de Voluntariat Resita. Activitatea efectiva a inceput in 15 septembrie 2010 si se va finaliza in 15 martie 2011.

Echipa proiectului este formata din doi voluntari ai Centrului de Voluntariat Resita si doi voluntari de etnie rroma ai Asociaţiei Nevo Parudimos, asistati in permanenta de coordonatorul proiectului si de un instructor, ambii persoane cu experienta in munca cu tinerii si implementare de proiecte. In ceea ce priveste caracteristicile tinerilor implicati, proiectul a inclus, atat din perspectiva initiatorilor cat si din cea a beneficiarilor, tineri cu posibilitati reduse, tineri rromi, tineri din familii monoparentale si din familii destramate, toti acestia provenind dintr-un mediu socio-economic si cultural dezavantajat.

Rezultatul proiectului, dincolo de impactul pozitiv asupra participanţilor este un radio pod-cast care include emisiuni realizate 100% de tineri despre cultura si interculturalitate. Este un radio care poate fi ascultat de orice utilizator de internet prin simpla deschidere a emisiunilor inregistrate intr-un program de redare audio si care poate fi imbogatit prin contributia ascultatorilor sau a altor actori sociali care pot trimite inregistrari echipei Centrului de Voluntariat pentru publicare.

Eu le spun jos palaria si imi doresc sa se auda in cat mai multe zari munca lor. Felicitari!

Diversitate la microfon

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu