Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea-Ioana Niţescu On September - 15 - 2010

Poate ca de multe ori am folosit cuvantul voluntar fara sa realizam ca, de fapt, in spatele sau se ascund o definitie si niste atribute. Probabil ca stim cu totii ceea ce inseamna voluntar: persoana care actioneaza din proprie initiativa, nesilit de nimeni si in mod constient si ca acest cuvant provine din fr. volontaire si lat. voluntarius. Se pare totusi ca literele acestui cuvant definesc insusiri si atribute pe care un voluntar le are sau le capata in urma experientei dobandite. Cuvantul isi spune singur povestea.


Vointa. Ei bine, nu este un lucru socant. Pentru a fi voluntar si pentru a te implica este nevoie de vointa. De ce? Pentru ca activitatile la care participi au nevoie de oameni cu perspective, oameni care isi doresc sa realizeze ceva. Vointa si implicit dorinta reprezinta fundamentul muncii de volunar.

Optimism. De fiecare data cand se angajeaza intr-o activitate, voluntarul trebuie sa dea dovada de stapanire sine si sa porneasca cu o atitudine pozitiva pentru ca munca intr-un mediu relaxat duce la reusite. Mai mult, optimismul este un imblod spre reusita.

Libertate. Contrar unor pareri, munca de voluntar iti ofera toata libertatea de care ai nevoie: libertatea de a actiona conform propriilor convingeri si de a-ti insusi exact lucrurile de care ai nevoie. Nu esti deloc constrans iar toate activitatile se desfasoara intr-o completa libertate a mintii si a spiritului.

Unitate. In majoritatea cazurilor, activitatile de voluntariat se realizeaza in echipa. Acest lucru presupune realizarea unui lucru unitar si o uniformizare a capacitatilor tuturor voluntarilor. Aceasta unitate reprezinta de fapt lucrul in echipa si posibilitatea de a te dezvolta intr-un cadru invatand de la altii si invatand pe altii la randul tau, de a sustine o echipa si de a contribui cu tot ce ai tu mai bun.

Nevoie. Mergand mai departe, un voluntar trebuie sa fie mereu stapanit de nevoia de a face bine si de a se implica. Totodata, in muncile pe care le desfasoara trebuie sa existe mereu nevoia de autodepasire pentru ca numai asa se pot vedea efecte.

Tarie. Din pacate, in unele activitati de voluntariat este nevoie de tarie pentru a continua cu lucrurile care nu ies conform planului sau pentru care nu exista materialele necesare. Totul sta in taria de a trece peste orice piedica.

Ambitie. Prin definite, orice voluntar este ambitios. Trebuie sa isi doreasca sa participe la activitati si sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a-si atinge idealul.

Rabdare. In cele din urma, pentru a fi voluntar este nevoie de rabdare: rabdare cu lucrurile din jurul tau, rabdare pentru a astepta rezultatele muncii tale dar mai ales rabdare cu tine pentru ca la inceput ti se poate parea greu, dar trebuie sa astepti putin pentru a lasa tot ceea ce ai tu mai bun in tine sa iasa la suprafata.

Cam asta este povestea ce sta in spatele cuvantului voluntar. Este adevarat insa ca aceste atribute se capata in timp. Cu siguranta, partea cea mai frumoasa legata de voluntariat este faptul ca face ca unele aptitudini, pe care nu credeai ca le ai, sa iasa afara atunci cand ai nevoie si, mai ales, te face sa  ramai cu niste lucruri care iti vor folosi oriunde te-ai duce pentru ca acestea ne definesc de fapt ca oameni.

Articole asemanatoare:

Categorii: Voluntariat

2 Comentarii

  1. Iuli says:

    Văd mulţi de “trebuie” acolo. Păcat! Se pare că voluntariatul se transformă într-un job, nu într-o activitate pe care o faci de plăcere… too bad, my friends, too bad! Call me a non-believer, dar sună a job, iar “job” nu sună bine în acelaşi context din care reiese “voluntariat”, după mine. Blogul promite multe şi arată unele lucruri. Aştept totuşi cu drag următoarele articole.

  2. Paula says:

    Cu siguranta nu a fost intentia autorului acestui articol sa transforme notiunea de “voluntariat” in ceva neplacut, care ti se impune si in care TREBUIE sa faci diverse chestii in mod fortat. Dar daca tot te apuci de ceva, fie ea si o actiune de voluntariat, TREBUIE sa duci pana la capat ce’ai inceput, sa respecti diferite reguli, sa te tii de promisiunile tale si asa mai departe. Ca orice alta activitate care urmareste atingerea unui scop concret, voluntariatul trebuie facut cu seriozitate. 🙂

Posteaza un comentariu